«Університет Сенсу» у Ватикані під проводом фундації Scholas Occurrentes
  • Срд, 27/09/2023 - 13:44

Папа створив цивільний навчальний заклад університетського типу з юридичною адресою у Ватикані, який прагне відповісти на глобальну кризу смислів і стати місцем, де може бути переосмислена освіта, зосереджуючись на людині в її унікальності та на спільноті як вираженні плюралізму.

Хірографом від 15 серпня 2023 р. Папа Франциск заснував «Університет Сенсу», відкритий університет як відповідь на глобальну кризу сенсу. Це «цивільний навчальний заклад університетського типу з осідком у Державі-Місті Ватикані». Він є автономним і буде управлятися Міжнародним освітнім рухом Scholas Occurrentes.

У заяві, яку Scholas поширили 26 вересня, наводяться слова Папи, який зазначає, що "Scholas, як спільнота, яка виховує та інтуїція, що розростається, відкриває двері Університету Сенсу для студентів усіх реальностей, мов і віросповідань, щоб ніхто не залишився осторонь, коли те, чого навчають, є не чимось, а самим життям».

Як пояснюється в комюніке, йдеться про створення глобальної університетської організації, яка б відповідала потребі переосмислення освіти, зосереджуючись на людині в її унікальності та на спільноті як вираженні плюралізму. Гостинне і творче місце, де кожен може відчувати себе бажаним і брати участь. Нетиповий університет, який, як казав Платон, «не має місця, бо він всюди». Це локальний і глобальний, міжкультурний, міжрелігійний та міжпоколіннєвий університет, який ініціатори порівнюють з малим зернятком, яке може стати дуже великим деревом, коріння якого – у вченні Папи Франциска та досвіді Scholas.

Передісторія проекту

Починаючи від 2013 року, Scholas Occurrentes, як міжнародний освітній рух, створений Папою Франциском, проводить освітні заходи з молодими людьми різних віросповідань та культур на п'яти континентах, відповідаючи на глибоку спрагу сенсу, дуже поширену в наш час. У 2015 році Scholas почав розвивати мережу між державними та приватними університетами, просуваючи концепцію кафедр Scholas для спільної роботи не тільки в просвітницькій сфері, але й у викладанні та дослідженнях. Починаючи від 2017 року, щороку університети, які входять до мережі, діляться своїми результатами та досягненнями на всесвітньому конгресі, щоб зміцнити цю методологію та об'єднати дослідження з практичною роботою. У 2020 році, в розпал пандемії, Папа Франциск заохотив Scholas просувати цю ініціативу на університетському рівні, тож організація об'єднала викладачів для розробки маніфесту «Університету Сенсу». Від 2022 року Scholas проводить смислотворчі досліди з викладачами та студентами університетів у Латинській Америці та Європі, які станом на сьогодні отримали кілька академічних нагород і є частиною освітніх пропозицій різних навчальних програм і навчальних осередків.