В Бразилії проголосили блаженним священика - колишнього раба
  • Втр, 17/11/2015 - 16:45

Бразильський священик Франсиску ді Паула Віктор (1827-1905) був беатифікований 14 листопада в місті Трес-Понтас, де він ніс своє пастирське служіння. О. Віктор - перший бразильський блаженний, що народився рабом.

Церемонію прославлення очолив префект ватиканської конгрегації канонізації святих кардинал Анджело Амато. На урочисту месу, що проходила під відкритим небом, зібралися багато тисяч віруючих.

Франсиску ді Паула Віктор народився в квітні 1827 р. в бразильському штаті Мінас-Жерайс. Будучи сином чорношкірих рабів, він автоматично отримав статус раба, проте не зазнав важкої долі багатьох інших рабів. Його господиня, дона Маріанна Барбара Феррейра, - на відміну від багатьох інших багатих бразильців - добре поводилася  з рабами. Вона стала хресною матір'ю маленького Франсиску, навчила його грамоти, а пізніше - коли хлопець відчув покликання до священства - допомогла йому вступити до семінарії, пише бразильська газета «Globo».

Ставши священиком, о. Віктор 53 роки прослужив в невеликому містечку Трес-Понтас, активно проповідуючи Євангеліє, допомагаючи хворим і знедоленим. За його ініціативою в Трес-Понтас була побудована головна церква, в якій він і був похований в 1905 році.

Процес беатифікації священика був початий в 1992 році, проте чудо, здійснене за заступництвом чорношкірого священика, було офіційно визнано Ватиканом у червні 2015 року. Йдеться про нез'ясовне з точки зору медицини зцілення бразилійки Марії Ізабел ді Фігейреду, якій лікарі сказали, що вона ніколи не зможе народити. Після ревної  молитви до о. Віктора Марія Ізабел завагітніла - сьогодні у неї дві дочки. (на фото)

У своєму слові на молитві «Ангел Господній» 15 листопада Папа Франциск згадав новопрославленого подвижника. «Він був бразильським священиком африканського походження, сином раба, - сказав Понтифік. - Великодушний парафіяльній пастир, що присвятив себе катехизації та уділенню Таїнств, він користувався особливим шануванням за своє смирення. Нехай же його свідоцтво буде прикладом для інших священиків, покликаних бути смиренними служителями народу Божого!»