Ватикан: увійшли в дію нові процедури протидії злочинам сексуального використання неповнолітніх
  • Втр, 02/05/2023 - 17:40

Після майже чотирьох років консультацій з єпископатами і дикастеріями Римської Курії, Папа Франциск затвердив процедури протидії явищу сексуальних злочинів у Католицькій Церкві щодо неповнолітніх та беззахисних осіб.

Опублікована 25 березня нова версія Motu proprio „Vos estis lux mundi”, яка увійшла в дію 30 квітня та відкидає попередню від травня 2019, та підтверджує волю продовжувати боротьбу з цими злочинами.

Найголовніша новина, запроваджена у цій новій версії стосується другої частини документу, що містить приписи щодо відповідальності єпископів, настоятелів монастирів та духовенства, якому довірено управління партикулярною Церквою чи прелатурою. До цієї категорії додали також «вірних мирян, які є або були модераторами міжнародних товариств вірних, визнаних чи заснованих Апостольською Столицею», які мають відповідати за вчинки, здійснені у часі їхнього керівництва.

Нові приписи передбачають також покарання для мирян. За вчинення злочину педофілії мирянину, який вершить якусь функцію чи займає керівну посаду в Церкві або має якусь гідність, загрожує покарання, в т.ч. це може бути грошовий штраф. Варто зазначити, що цей вид покарання до канонічного права запровадив Папа Франциск. У залежності від важкості злочину, можна обирати інше покарання, аніж вказане вище.

У оновленому motu proprio запроваджено багато інших змін з метою гармонізувати процедури проти зловживань з іншими нормами, запровадженими від 2019 р. досі, а саме з ревізією motu proprio Sacramentorum sanctitatis tutela (норми, змінені в 2021 р.);  зі змінами в книзі VI Кодексу канонічного права (реформа в 2021 р.), а також з новою Конституцією про Римську Курію «Praedicate Evangelium» (проголошену в 2022 р.).

Зміни стосуються також норм щодо беззахисних осіб. Раніше мова йшла про «сексуальні акти з неповнолітньою або беззахисною особою», а в новій йдеться про «злочини проти шостої заповіді Декалогу, вчинені з неповнолітньою особою чи з особою, яка зазвичай послуговується розумом в недосконалий спосіб або із беззахисним дорослим».

Нова версія «Vos estis lux mundi» передбачає також, що єпархії повинні утворити «органи і бюро» - старий текст говорив більш загально про «стабільні системи» - легко доступні для суспільства, щоб приймати скарги про зловживання.