Ватикан: затверджено читання на Месу “ad postulandam continentiam" (в намірі збереження чистоти серця)
  • Пон, 26/06/2023 - 14:44

У Римському Месалі відповідні частини розміщені серед текстів, призначених на Євхаристійні богослужіння в різних намірах.

Дикастерія Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств видала декрет, який визначає біблійні читання на Святу Месу «ad postulandam continentiam», тобто, в намірі збереження чистоти серця. Відповідні змінні частини поміщенні серед текстів, призначених на Святі Меси при різних потребах. Документ за підписом Префекта і Секретаря цього відомства разом з переліком читань в ці дні отримують єпископські конференції в усьому світі.

У повідомленні дикастерії підкреслюється, що термін «continentia» в Римському Месалі використовується на означення в загальному того всього, що кожен охрещений покликаний чинити для того, щоби зодягнутися в Христа, борячись проти будь-якої форми зла, усвідомлюючи, що його тіло є храмом Святого Духа, засобом прослави Бога. В цьому завданні не йдеться лише про людські зусилля, бо для того, щоби жити Христом, «потрібно просити й отримати благодать жити Святим Духом, отримати нове серце й новий дух».

«Біблійні читання, – зазначається в комюніке, – мають на меті забезпечити повний богослужбовий момент для прохання про благодать цнотливого серця, вільного від бажання панувати, володіти, підкорювати, нестримно реалізовувати свої амбіції та задовольняти свої бажання, часто за рахунок найслабших». Отож, така Меса може бути відслужена в намірі кожного охрещеного, незалежно від його стану.

Серед запропонованих читань – уривок з Євангелії від Матея 5,13-16 (Ви – сіль землі) та Євангелії від Івана 15, 12-17 (Це моя заповідь: щоб ви любили одні одних так, як я вас полюбив). Читання зі Старого Завіту почерпнуті з Книги Єзекеїла 36, 24-29а (Я дам вам нове серце) та Сираха 2, 18-23 (Хто Господа боїться, тримає напоготові своє серце). Якщо йдеться про апостольські читання, то це уривок з Послання до Римлян 12, 1-2 9-18 (Любов нехай буде нелицемірна), 1-го Послання до Коринтян 6, 12-15a. 17-20 (Все мені дозволено, та не все корисне) і Послання до Галатів 5,16-25 (Плоди Святого Духа). Тексти респонсорійного псалма почерпнуті з 86-го та 112-го псалмів.