Ватиканська дикастерія: знак миру під час св. Літургії залишається на колишньому місці
  • Нед, 03/08/2014 - 11:48

Знак миру в римській  літургії має богословське значення, пов'язане з пасхальним таїнством. Це як поцілунок Воскреслого Христа, Який присутній на вівтарі під видом хліба і вина. Він, отже, повинен мати місце після освячення, між Господньою молитвою і Святим Причастям, йдеться у спеціальному листі Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств до всіх єпископатів, затвердженим 7 червня 2014 Папою Франциском.

Ватиканська дикастерія звернула увагу на те, що в інших літургійних традиціях, де знак миру передається відразу після Літургії слова, він має інший теологічний сенс. Там він є посиланням на слова Христа в Нагірній проповіді: "Залиш дар твій перед жертовником і піди спочатку примирись з братом своїм, а тоді прийдеш і принесеш дар твій" (Мт 5, 24). Так відбувається в мозарабському обряді в Іспанії, Амброзіянському в Мілані і в деяких східних обрядах.

Документ конгрегації має історію, що сходить до Синоду Єпископів про Євхаристію, який пройшов дев'ять років тому, в жовтні 2005 р, де в тому числі розглядалося "питання знаку миру". У виданому пізніше, в 2007 р., Апостольському зверненні "Sacramentum Caritatis" Бенедикт XVI написав, що цей жест може набувати перебільшених виразів і викликати певне нерозуміння в спільноті вірних, саме перед Святим Причастям. Тому тодішній Папа дав наказ відповідним дикастеріям дослідити можливість перенесення знаку миру на інший момент св. Літургії, наприклад, перед приготуванням дарів на вівтарі. Конгрегація богослужіння і дисципліни таїнств в 2008 р. попросила всіх єпископів висловитися з цього питання. Після глибокого вивчення було вирішено залишити в римській літургії попередній порядок.

Дикастерія рекомендує при цьому уникати зловживань цим жестом. Серед них згадується введення в ході знаку миру спеціальних співів, яких не передбачає римська літургія. Вірні повинні передавати знак миру тільки особам, які стоять ближче до них, не переходячи з місця на місце, а священик не може відходити при цьому від вівтаря. Також, це не може бути нагодою до висловлення якихось побажань чи співчуттів. Конгрегація богослужіння і дисципліни таїнств просить національні єпископські конференції підготувати відповідні катехизи, які б пояснювали істинний сенс знаку миру.