Ватиканський кардинал застеріг від "фальшивого милосердя" в дискусії про шлюб
  • Втр, 25/03/2014 - 11:17

Від ризиків, пов'язаних з бажанням спрощення процедур визнання недійсності шлюбу церковними судами застеріг префект Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури, кардинал Реймонд Лео Берк. Він зазначив, що в таких випадках не можна керуватися "фальшивим милосердям", а визнання недійсності має відбуватися відповідно до вимог чинного церковного законодавства, через дві інстанції. Голова вищого судового органу Католицької Церкви виступив з лекцією в Католицькому університеті Вашингтона. Він підкреслив, що будь-які реформи процесу визнання недійсності шлюбу повинні бути спочатку глибоко проаналізовані комісією експертів і в ньому не можна відмовитися від рішення двох інстанцій.

Коментар ватиканського кардинала викликав великий інтерес у зв'язку з поточними обговореннями з цього питання перед жовтневою асамблеєю Синоду Єпископів. Єрарх зазначив, що необхідно мати чітке розуміння того, що процес визнання недійсності шлюбу є не просто процедурним питанням, він значною мірою пов'язаний з вченням Церкви. Кардинал навів канон 1141, який говорить: "Шлюб укладений і завершений не може бути розірваний будь-якою людськюї владою та з будь-яких причин, окрім смерті". Він розкритикував голоси, які стверджують, що нібито канонічний процес загруз у формалізмі. Адже, якщо він ведеться змістовно і ретельно, то завдання, поставлене перед судом, безумовно, гідне цієї роботи і плідне. Цитуючи Івана Павла II, американський кардинал застеріг від фальшивого милосердя, яке не дбає про правду, і, отже, не служить справжньому милосердю, єдиною метою якого є порятунок душ.

Кардинал Берк зазначив, що дискусії на цю тему утворюють величезний потенціал розчарування, наче б ми могли приховати правду про шлюб. Насправді, ми посилаємося на слова Ісуса, який чітко вчив про нерозривність шлюбу. Говорячи про лекцію кардинала Вальтера Каспера на відкритті лютневої консисторії, префект Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури висловив упевненість, що помилка представленого в цьому тексті положення найближчим часом буде ставати все більш і більш явною. Він не приховував, що багато кардиналів не погодилися з пропозиціями кардинала Каспера, і той факт, що вони були зроблені під час консисторії не означає, що всі кардинали добре прийняли їх.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va