Віднова Католицького Теологічного Товариства у Львові
  • Нед, 09/02/2014 - 17:02

Вчора, 8 лютого 2014 року відбулося перше пленарне засідання Теологічного Товариства у Львові, яке очолив Архієпископ Мечислав Мокшицький Митрополит Львівський. О 8.00 в академічній каплиці Богословського інституту ім. Св. Йосифа Більчевського зібралися викладачі та вихователі Вищої Духовної Семінарії Св. Йосифа та Богословського інституту ім. Св. Йосифа Більчевського у Львові на урочисту Святу Месу, яку очолив Митрополит Львівський та скерував до усіх присутніх слова заохочення та подяки щодо відновлення Католицького Теологічного Товариства у Львові.

Після Святої меси відбулась наукова сесія, під час якої викладачам та вихователям згаданих навчальних закладів та гостям з інших католицьких вишів було представлено три реферати. Перший реферат виголосив о. др Юзеф Волчаньскі, в якому приблизив слухачам історичний початок Теологічного Товариства у Львові, що сягає 20-х років ХХ століття та діяльність цього товариства до 1939 року. Були згадані перші засновники священики львівської Архідієцезії о. др Казімєж Вайс, філософ неотоміст, о. др Шетельскі, о. др Теофіл Длугош, о. др Стах (бібліст), які при Львівському Університеті Яна Казімєжа створили товариство богословів, катехитів та філософів, яке організовувало періодично богословські симпозіум, мало свій богословський квартальний часопис «Przegląd Teologicznyj», та у 1922 році отримала свій статут, який 12 грудня 1923 року був затверджений Львівською Курією та її очільником, Архієпископом Йосифом Більчевським. 23 лютого 1924 року, у 650-річницю смерті Св. Томи Аквінського, це офіційна дата створення Теологічного Товариства у Львові та день обрання уряду Товариства, до якого увійшли вищезгадані священики. До 1939 року Товариство плідно працювало у сфері богослов’я та науки в цілому. Після війни Теологічного Товариства відновило свою діяльність у Кракові.

Другий реферат, який промовив о. д-р Казімєж Мікуцький, представив загальну картину існування та розвитку філософських наук для католицьких богословів у Львівському середовищі. Були згадані щорічні філософські симпозіум та видавництво католицького філософсько-богословського часопису «Studia Leopoliensis».

 

Останній реферат, який промовила пані д-р Люба Дерзяк стосувався відновлення та розвитку католицьких богословських навчальних закладів на Україні, в період від 90-х років по сьогоднішній день. Зокрема, було представлене богослов’я, як наука у світлі українського права.

На завершення пленарного засідання були обради та з благословення Архієпископа Мечислава Мокшицького було обрано тимчасовий уряд відновленого Католицького Теологічного Товариства у Львові, який має за завдання опрацювати статути та підготувати план розвитку та діяння Теологічного Товариства.

Джерело http://diocese-lviv.org