Владика Діонісій очолив Великопосне паломництво українських іммігрантів в Іспанії до Караваки-де-ла Крус
  • Втр, 31/03/2015 - 22:32

В суботу, 28-го березня 2015 року, близько 500 українців з Мурсії, Аліканте, Торев'єхи, Валенсії, Ганді, Денїї, Ґвадаласар, Альмерії, Віларобледо та Альбасете здійснили паломництво до Караваки-де-ла Крус (Caravaca de la Cruz), що знаходиться на південному сході Іспанії в провінції Мурсія. Архиєрейську Божественну Літургію відслужив Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, у співслужінні з чотирма душпастирями УГКЦ в Іспанії. Ще двоє інших священиків увесь час сповідали вірних.

Проповідь про хрест виголосив о. Василь Бойко, а з пастирським словом до вірних під кінець Св. Літургії звернувся і Владика Діонісій, зокрема наголосивши: "Бог так полюбив світ, що посилає свого Сина у світ. Він терпить приниження. Він взяв на себе всі наші болі. Творив чуда, зціляв хворих, воскрешав померлих, але фарисеї і садукеї не сприйняли його науки.  Його видали Пилатові, а той його засудив  на смерть на хресті. Ми приїхали до цього місця, де зберігається частинка цього Хреста. Як буду вас благословляти цим Хрестом, ви собі пригадайте, що нема жодного болю, ні фізичного, ні морального, ні духовного, який би Христос не відчув на собі. Нема ніякого терпіння в житті людини,  якого він би не відчув на собі. Той Хрест, що означав колись прокляття, для нас є знаком спасіння і знаком перемоги."

Вкінці Преосвященний Владика Діонісій благословив всіх паломників Хрестом з Каравака-де-ла Крус (шестикінечний хрест з додатковою поперечкою). Опісля усі присутні прочани мали можливість особисто приклонитися до реліквії чудотворного хреста.

Крім того, під час зазначеного паломництва численні вірні приступили також до Св. Тайни сповіді, яку уділяв Владика Діонісій та шість священиків.

Довідка

Історія Хреста з Каравака-де-ла Крус походить з ХІІІ століття. За переданням полоненим мусульманами наказали кожному виконувати своє ремесло, яке вони здобули до ув’язнення. Серед ув’язнених був також один священик. Мусульманський король маврів Сейт Абу Сейт з цікавості наказав йому відслужити св. Месу. Все необхідне для цього було привезено йому слугами короля із сусіднього містечка Куенки. Та проте, слуги забули привести хрест. Під час служіння св. Меси, згідно передання, на небі засвітилося раптом світло і з'явилися ангели, що тримали Святий Хрест. І, побачивши таке чудо, хрестився король Сейт Абу Сейт і багато мусульман разом з ним в християнську релігію. Згодом в хрест вмонтовані реліквії Животворного Хреста, на якому був розіп'ятий Господь Ісус Христос. Саме тому це містечко від 1998 року проголошено п'ятим святим містом у католицькому світі, поряд з Римом, Єрусалимом, Сантьяго-де-Компостела і Каналеньо.