Якщо Франція не хоче пам’ятника Івану Павлу ІІ, то знайдемо для нього місце, - бургомістр угорського міста Тата
  • Втр, 19/05/2015 - 13:12

«Якщо Франція, вважаючи себе вільною країною, не хоче пам’ятника Івану Павлу ІІ, то ми з радістю знайдемо для нього місце в нашому місті», ‒ написав Йозеф Міхл, бургомістр угорського міста Тата своєму колезі з Плермель. Про це пише інформаційне агентство КАІ.

Ще на початку травня у ЗМІ повідомляли про те, що суд постановив знести пам’ятник Івану Павлу ІІ, роботи російського скульптора Зураба Церетелі, у містечку на заході Франції. Своє рішення суд обґрунтував тим, що виразна релігійність пам’ятника суперечить конституції Франції, що закріпила світський характер держави.

Пам’ятник – 8 метрів заввишки. Над фігурою Івана Павла ІІ встановлена арка, над якою височіє хрест. Суд має зауваження саме до арки і хреста, хоча визнає, що саме зведення пам’ятника було законним.

Мер міста Патрік Ле Діффон зазначив, що «було б достатньо прибрати арку і хрест…», але він не може цього зробити без дозволу скульптора. Зураб Церетелі в свою чергу повідомив, що він виступає проти будь-яких змін твору.

«У Франції – явні проблеми з християнським корінням Європи», ‒  написав угорський бургомістр. Він також запевнив, що мешканці Тати з радістю зустрінуть пам’ятник, який вони поставлять на площі, що носить ім’я Івана Павла ІІ.