Загальна аудієнція: Мучеництво й переслідування – підтвердження, що йдемо Ісусовою дорогою
  • Срд, 11/12/2019 - 13:56
Ділячись з учасниками загальної аудієнції думками про те, що мучеництво є життєвим простором християн і що переслідування відбувається також і «в білих рукавичках», Святіший Отець вказав на приклад вірних в Україні, які зберегли віру під час комуністичних переслідувань.

Святий Павло є не лише «ревним євангелізатором», але також «страждаючим свідком Воскреслого». На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час загальної аудієнції в середу, 11 грудня 2019 р., розповідь з Книги Діянь Апостолів про те, як святий Павло прибув до Єрусалиму після завершення своїх місіонерських подорожей.

 

Схожість між Учителем та учнем

Як зауважив Святіший Отець, як і для Ісуса, також і щодо святого Павла Єрусалим виявився вороже налаштованим. З одного боку, існувало недовір’я в християнській спільноті, мовляв, він колись був переслідувачем, з іншого – у юдейському середовищі він вважався зрадником. Під час одного з візитів до храму юрба виволокла його надвір, щоби вбити, але втрутилися римляни, які відбивши Павла з рук юдеїв, ув’язнили його. Звинувачений у заколоті проти Закону, Апостол народів розпочав свій шлях в’язня, від синедріону, до римського прокуратора в Кесарії та до царя Агрипи.

«Святий Лука, – зазначив Папа, – підкреслює схожість між святим Павлом та Ісусом, обох ненавиділи вороги, обох було прилюдно обвинувачено, але імперська влада обох визнала невинними; таким чином, Павло став учасником страстей свого Вчителя, і його страждання стало живим Євангелієм».

 

Приклад вірних в Україні

 

У цьому контексті Глава Католицької Церкви згадав про те, що перед цією зустріччю в залі Павла VI, він мав зустріч в базиліці Святого Петра з паломниками з України. «Скільки ж то переслідувань зазнав цей люд, скільки витерпів задля Євангелія! Але вони не продавали віру. Вони є прикладом», – сказав Святіший Отець, додаючи, що й сьогодні в світі та Європі чимало християн зазнають переслідувань «або віддаючи життя за свою віру», або ж переслідувань «в білих рукавичках», тобто, відкинення й марґіналізації.

«Мучеництво, – додав він, – є життєвим середовищем християнина та християнської спільноти. Серед нас завжди існуватимуть мученики, й це є сигналом, що вказує на те, що ми йдемо Ісусовою дорогою. Якщо серед Божого люду існує хтось, хто дає це свідчення мучеництва, це є Господнім благословенням».

Свідчення, що навертає інших

Далі Папа розповів про те, як покликаний оборонятися від обвинувачень, святий Павло, врешті-решт, опиняється перед царем Агрипою ІІ, а його оборона перетворюється в «ефективне свідчення віри». Він розповідає про своє навернення, про те, як Сам Воскреслий Христос вчинив його християнином і доручив проповідувати між народами.

Захопливе свідчення Апостола народів зворушує серце Агрипи, який каже: «Ще трохи, і ти мене переконаєш стати християнином!». Слухачі визнали святого Павла невинуватим, але оскільки він покликався на кесаря, не могли його звільнити, тож закутий у кайдани, апостол вирушив до Риму. З цього моменту «образ Павла – це в’язень, кайдани якого є знаком вірності Євангелію та свідчення Воскреслого».

 

Випробування очима віри

«Кайдани, без сумніву, є принизливим випробуванням для апостола, який в очах світу постає немов якийсь “лиходій”. Але його любов до Христа є настільки сильною, що також і на ці кайдани він дивиться очима віри», – наголосив Святіший Отець, підсумувавши:

«Браття й сестри, святий Павло навчає нас витривалості у випробуваннях та вміти відчитувати все очима віри. Просімо сьогодні у Господа за заступництвом Апостола, щоб оживив нашу віру та допоміг нам бути до кінця вірними нашому християнською покликанню, покликанню Господніх учнів і місіонерів».