Зустріч координаторів проекту «Активний Громадянин» у Івано-Франківську
  • Втр, 23/06/2015 - 12:51

З 17 по 19 червня 2015 року відбувся Семінар для координаторів проекту «Активний Громадянин», організований Комісією УГКЦ Справедливість і Мир спільно із ГО Starkmacher (м. Мангайм, Німеччина). Впродовж трьох робочих днів учасники розглянули процес проведення проекту “Активний громадянин”, здійснили аналіз і розгляд здійснених ініціатив та напрацювань щодо виховання у молоді суспільної активності та відчуття відповідальності. Окрему увагу під час роботи семінару було присвячено обговоренню розвитку мережі Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.

Серед учасників Семінару були єпархіальні представники Комісії УКГЦ Справедливість і Мир, наукові експерти та представники громадських організацій. Особливим гостем Семінару був професор Папського Університету «Анджелікум» (Рим, Італія) та Університету «Софія» (Лоппяно, Італія), керівник Наукового Центру Іджіно Джордані, Альберто Ло Престі. а також представники Бюро УГКЦ з питань екології, зокрема її голова д-р Володимир Шеремета та заступник голови о. д-р Володимир Містерман.

В рамках програми Семінару учасники провели робочі засідання-лабораторії із спільним розглядом та напрацюванням ідей розвитку та активізації виховання молоді, враховуючи практичний досвід та результати проведення проекту «Активний Громадянин».

Серед розглянутих тем Семінару із подальшою дискусією була «Християнська ідентичність і сучасні суспільні виклики», яку представив Петро Дарморіс, асистент кафедри філософсько-богословського факультету Українського Католицького Університету. Італійський фахівець, професор Ло Престі представив учасникам сучасний досвід церковних та громадських інституцій Італії у процесах суспільно-політичного виховання на прикладі створення окремих шкіл для громадянського формування мирян.

Особливістю роботи даного Семінару, поміж іншим, було зосередження на потребі практичної реалізації та розвитку Соціального вчення Церкви в українському суспільстві, пошуку інструментів та нових ефективних ініціатив на кшталт проекту «Активний Громадянин», який став важливим етапом і водночас передумовою для продовження і поширення християнських цінностей у суспільстві, в якому молодь посідає особливу роль і значення.

Після Семінару відбулася урочиста церемонія нагородження переможців проекту “Активний громадянин”. Ними стали три команди з міста Заліщики (Тернопільської області), з міста Долини (Івано-Фраківської області) та із села Кавське на Стрийщині (Львівської області). Нагадаємо, метою конкурсу є популяризація духовних і моральних надбань, консолідація зусиль, спрямованих на моральний саморозвиток особистості, здатної забезпечити країні гідне місце у цивілізованому світі, сприяння формуванню громадянської позиції та соціально-правової активності учнів та студентів. Переможці конкурсу нагороджені пам’ятними сувенірами та дипломами Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.