З’їзд катехитів та інші ініціативи Року віри. Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації представив чергові заходи
  • Птн, 20/09/2013 - 17:22

Очевидно, що в програмі різних заходів у рамках Року віри не могло забракнути окремої згадки про тих людей, покликанням і служінням яких є виховання у вірі, тобто, катехитів. Саме їм будуть присвячені події, які відбуватимуться у Ватикані наприкінці вересня. Представлення цих заходів відбулося під час брифінгу за участю архиєпископа Ріно Сальваторе Фізикелли, Президента Папської Ради сприяння новій євангелізації, що пройшов у четвер, 19 вересня 2013 р., у Ватиканському прес-центрі.

На початку брифінгу модератор зустрічі о. Чіро Бенедеттіні, Віце-директор Ватиканського прес-центру, представив статистичні дані про кількість катехитів у світі, яких є, загалом, понад 3 мільйони 125 тисяч.

Архиєпископ Фізікелла, насамперед, повідомив про запуск програмного додатку для смартфонів та планшетів для читання Катехизму Католицької Церкви та його Компендіуму (короткого викладу), який також передбачає можливість ділитися його змістом через соціальні мережі.

Що днів, присвячених катехизації, то першою подією, запланованою на 25 вересня 2013 р., є засідання Міжнародної Катехитичної Ради. Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації розповів, що діяльність цього органу, заснованого ще Папою Павлом VI, була відновлена 2012 року, а його завданням є «вивчення найважливіших питань в справах катехизації, щоб сприяти спільному служінню Єпископських конференції у цій сфері, забезпечуючи обмін досвідом».

Далі, від 26 до 28 вересня відбуватиметься Міжнародний Катехитичний Конгрес, у якому братимуть участь голови та відповідальні комісій Єпископських Конференцій, департаментів та відділів, які займаються катехитичними справами та євангелізацією. Доповідач повідомив, що свою участь підтвердили 104 делегації із понад 50-ти країн, які нараховують коло 1600 учасників. У п’ятницю, 27 вересня, учасники конгресу зустрінуться з Папою Франциском.

Третій етап – це Дні катехитів, яким будуть присвячені 28 і 29 вересня. Вони відбуватимуться за схожою схемою, як і інші прощі до гробу святого Петра, організовані з нагоди Року віри. Вони включатимуть катехизи у 5-ох мовних групах у різних храмах Вічного Міста, Євхаристійні адорації, нагоду для Сповіді та відвідини крипти під Ватиканською базилікою. А в неділю, 29 вересня, Папа Франциск очолить урочисте Єхаристійне богослуження на площі Святого Петра, на яке очікується коло 100 тисяч паломників.

Всі ці заходи матимуть тему «Катехит – свідок віри». У цьому контексті архиєпископ Ріно Фізікелла підкреслив, що «всі, хто покликаний взяти на себе цю велику відповідальність на даному етапі передавання віри, знають, що свідчення життя є головним елементом вірогідності їхньої місії».

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану