Біблія

  • Четвер, Липень 25, 2024 - 11:04

    Біблія в Літургії

    Біблійні основи Євхаристії: євхаристійне життя перших християн і наша зустріч із Воскреслим Господом сьогодні

    План

    Вступ

    1. Багатства Євхаристії
    2. Установлення Євхаристії
    3. Практики Євхаристійної Жертви у первісній Церкві:

    А) Євхаристія як „ламання хліба”

    Б) Давній приклад святкування Євхаристії

    1. Розповіді про встановлення Євхаристії:

    А) Розповідь у Павла, Луки, Марка та Матея

  • Вівторок, Липень 23, 2024 - 11:06

    Покоління Z (яке ще незивають «зумерами») перебуває під прицільним оком соціологів, адже це перше покоління, яке народилося в еру інтернету та формувалося під впливом соціальних мереж. Люди у віці 18-27 років відрізняються від інших поколінь і ці особливості часто досить спірні й тривожні. Вони є менш релігійними, рідше відвідують богослужіння і при цьому частіше називають себе атеїстами чи агностиками, мають проблеми з ідентифікацією статі і частіше мають ментальні захворювання.

  • Понеділок, Липень 22, 2024 - 19:11
    У печері Юдейської пустелі виявили стародавню тканину, пофарбовану в червоний колір за допомогою комах. Дорогоцінну багряну нитку використовували у священницькому та царському одязі, у Скинії та у шатах заможних людей.
     
  • П'ятниця, Липень 5, 2024 - 12:57

    «Але ж таке питання, як «сенс життя людини на землі», завжди стоїть перед кожним з нас; та ми боїмося поставити його, щоб не почути правду, яка змусить нас змінити свій старий спосіб життя. Дивимося навколо — більшість живе за прийнятими законами світу, а я що, маю жити по-іншому? …» Владика Степан Меньок, екзарх Донецький, у черговому духовному роздумі на інтернет-просторах ділиться кількома власними думками щодо дослідження Святого Письма та його застосування у власному житті.

  • Четвер, Липень 4, 2024 - 16:32

    «Надзвичайно важливо, щоб наші діти розуміли Біблію та її історичний контекст», - зазначив суперінтендант з питань освіти штату Оклахома

     

    Департамент освіти Оклахоми оголосив про свій намір зобов’язати державні школи штату включати вивчення Біблії у кожен клас та розповідати про її історичне значення. Про це повідомляє Собор з посиланням на The Christian Post.

  • Понеділок, Червень 17, 2024 - 12:52
    Філактерії, або тфілін, — це невеликі шкіряні футляри, в яких містяться мініатюрні пергаментні сувої з біблійними віршами. Релігійні євреї одягають їх під час ранкової молитви. Багато людей вважають само собою зрозумілим, що футляри та ремінці тфіліна завжди були чорними, як це визначено галахою (єврейським законом). Але дослідники провели ряд наукових тестів на 2000-річних футлярах тфілінів із Юдейської пустелі та виявили, що, всупереч загальноприйнятому єврейському закону, який зобов’язує фарбувати їх у чорний колір, до стародавніх тфілінів це не застосовувалося.
  • Понеділок, Червень 10, 2024 - 12:18

    Кілька десятків років у Державній та університетській бібліотеці імені Карла фон Осецького в Гамбурзі пролежав непоміченим фрагмент папірусу грецькою мовою.

    Відкриття рукопису під інвентарним номером P.Hamb.Graec. 1011 зробили папірологи Лайош Беркес з Берлінського інституту та його колега Габріель Накі Маседа з Льєжського університету в Бельгії.

    Папірологи розшифрували фрагмент рукопису – найранішого примірника апокрифічного Євангелія від св. Томи. Стародавній рукопис описує дитинство Ісуса.

  • Четвер, Травень 9, 2024 - 17:50
    Нове наукове дослідження безпрецедентного масштабу дозволило точно датувати знахідки періоду Першого Храму, які були виявлені в Місті Давида, і пролило світло на події, згадані в Біблії. Воно кидає виклик загальноприйнятим уявленням про те, що столиця Юдейського царства була маленьким поселенням в часи правління Давида, переконуючи, що Єрусалим займав величезну територію вже понад 3000 років тому.
  • Середа, Травень 8, 2024 - 15:18

    Domus Ecclesiae, знайдений на руїнах стародавнього міста Дура-Европос, є одним із найдавніших свідчень християнського культу. Будинок, організований для літургійних цілей, є пам'яткою, відомою у всьому світі як рідкісний приклад збереженого місця християнської літургії до 313 року. Серед виявлених там знахідок археологи віднайшли баптистерій у чудовому стані. Традиційно вважалося, що на картинах, які його прикрашали, серед інших зображені: самарянка, з якою Христос нібито розмовляв біля криниці.

  • Субота, Травень 4, 2024 - 16:57
    Нещодавнє відкриття археологів у центрі Єрусалима може слугувати підтвердженням біблійних текстів. Нові докази вказують на те, що стіна, яку раніше приписували Єзекії, насправді була зведена ще його прадідом, царем Уззією, що узгоджується із записами в Другій книзі Хронік.
     
    Вчені з МАА, Тель-Авівського університету та Інституту науки Вейцмана за допомогою радіовуглецевого датування встановили, що знаменита стіна в Єрусалимі була побудована не Єзекією, а його прадідом Уззією.
     
  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:54

    Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім останніх слів Ісуса на хресті» у виконанні Львівського камерного оркестру «Академія».

    Євангельська розповідь про останні дні Ісуса, про зраду і зречення, несправедливість і жорстокість, про жертовність і смерть отримала своє музичне втілення ще у ранньому середньовіччі, у жанрі Страстей або Пасіонів (від лат. passio – страждання). Їх виконання зазвичай приурочували до передвеликоднього тижня, до Страсної п’ятниці.

  • Середа, Квітень 24, 2024 - 16:39

    Століттями великі католицькі богослови висловлювали різні думки щодо точних деталей повстання пророкованого Антихриста та його зв’язку з відбудовою Єрусалимського храму.

    У попередній статті зазначалось, що Антихрист прийде «у всій силі, ознаках і неправдивих чудесах», так що він зможе переконати багатьох поклонятися йому. Святий Павло описує його так:

  • Середа, Квітень 24, 2024 - 16:30

    На основі біблійних текстів прийнято вважати, що початок кар'єри Антихриста «буде скромним і невідомим». Однак, завдяки його силам спокуси, його влада, завоювання і вплив будуть зростати, поки не призведуть до всесвітнього панування.

    У своїй книзі «Царство Христа і навернення єврейського народу» о. Деніс Фейхі дає огляд того, що є достовірним, ймовірним і невизначеним щодо Антихриста.

    Реальна людська особистість

    Безсумнівно, що Антихрист буде одним чоловіком, однією людською особистістю.

  • Четвер, Квітень 11, 2024 - 14:01

    Центр студентського капеланства ЛА УГКЦ запрошує студентів на особливу Хресну Дорогу.

    Її провадитимуть брати-семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа Львівська Архиєпархія УГКЦ.

    В неділю, 14 квітня, о 19:00 після Літургії, чекають усіх у Храмі Пресвятої Трійці (вул. Тершаківців, 11а).

    Пригадуємо, студентські капелани служать Божественні Літургії в неділі і свята о 13:00 та 18:00. Ласкаво запрошуємо на молитву.

  • Четвер, Квітень 4, 2024 - 14:13

    Ізраїльські вчені кажуть, що їхні дослідження підтверджують завоювання та знищення біблійного Ґату царем Араму Газаїлом, описане у Другій Книзі Царств. Це стало можливим завдяки новій технології, яка вимірює магнітні поля в обпаленій цеглі.

     

    Вчені з Тель-Авівського університету, Єврейського університету в Єрусалимі, Бар-Іланського університету в Рамат-Гані та Аріельського університету в Самарії зробили відкриття, яке дозволяє археологам ідентифікувати спалені матеріали, знайдені під час розкопок, і оцінити температуру їхнього горіння.

     

  • П'ятниця, Березень 29, 2024 - 13:28

    Релігія не може бути нічому підпорядкована ні в самій людині, ні в суспільному житті. Це принцип, який також звільняє нас від фарисейства сьогодні. І так повинно залишатися назавжди. Біблійні фарисеї не скористалися пропозицією, яку їм надзвичайно чітко зробив Ісус. Ми не можемо думати, що сьогодні було би інакше. Ми не можемо віддати релігію жодній силі, крім сили її чистоти, – розповів PCh24.pl  священник та професор Януш Круліковський з Папського університету Івана Павла ІІ у Кракові.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:22

    25 лютого 2004 року «Страсті Христові» вперше вийшли на екрани кінотеатрів Сполучених Штатів, якраз перед Великоднем.

    Сюжет, заснований головним чином на чотирьох Євангеліях (від Матвія, Марка, Луки та Івана), показує останні години Ісуса, сповнені страждань, смутку та болю, його криваву жертву заради досягнення спокути людства. Що відрізняло цю постановку від інших подібних фільмів, так це реалістичність і грубість сцен, а також олюднення Ісуса Христа.

    Скрізь несподіваний успіх

  • Вівторок, Березень 19, 2024 - 12:50

    Норвезькі віряни вперше зможуть користуватися католицьким Святим Письмом, виданим їхньою рідною мовою. Ініціатива спрямована на католицьку євангелізацію норвежців.

    «Ми вперше можемо мати католицький канон нашою мовою. Це важлива і знакова подія. Це також дуже важливий елемент реєвангелізації Норвегії», – говорить Пал Йоганнес Нес, співзасновник католицького телебачення EWTN у Норвегії. Він наголошує, що видання Біблії в католицькій версії, а водночас і національною мовою, є результатом співпраці єпархії Тронхейм та Норвезького Біблійного Товариства.

  • Середа, Лютий 28, 2024 - 13:01

    Відразу два пороки – заздрість і марнославство – стали темою катехизи Папи Франциска з нагоди загальної аудієнції в останню середу лютого.

     

  • Вівторок, Лютий 27, 2024 - 09:04

    Наше уявлення про Бога продиктоване не людським розумом, а Об'явленням. Ми також по-різному розуміємо глибоке значення братерства і милосердя. Вірні, які приєднуються до лож, перебувають у стані тяжкого гріха і не можуть причащатися. Про це нагадує єпископ Антоніо Стальяно, який очолює Папську богословську академію.

     

Сторінки