Вчені знайшли найдавніший апокрифічний текст про дитинство Ісуса
  • Пон, 10/06/2024 - 12:18

Кілька десятків років у Державній та університетській бібліотеці імені Карла фон Осецького в Гамбурзі пролежав непоміченим фрагмент папірусу грецькою мовою.

Відкриття рукопису під інвентарним номером P.Hamb.Graec. 1011 зробили папірологи Лайош Беркес з Берлінського інституту та його колега Габріель Накі Маседа з Льєжського університету в Бельгії.

Папірологи розшифрували фрагмент рукопису – найранішого примірника апокрифічного Євангелія від св. Томи. Стародавній рукопис описує дитинство Ісуса.

Фрагмент (розміром приблизно 11 на 5 см), який походить з пізнього стародавнього Єгипту, зберігає залишки тринадцяти рядків грецьких літер, приблизно по десять літер у рядку.

За інформацією Інституту християнства та старожитностей Берлінського університету Гумбольдта (HU), рукопис датується IV-V ст. Євангеліє від св. Томи належить до апокрифів Нового Завіту. Вони не увійшли до Біблії, але їхні сюжети були дуже популярні та поширені в античності та Середньовіччі.

«Фрагмент надзвичайно цікавий для дослідження», – сказав Беркес, науковий співробітник теологічного факультету університету. – З одного боку, тому що нам вдалося датувати його IV-V століттями, що робить його найранішим відомим екземпляром. З іншого боку, тому що нам вдалося по-новому поглянути на посил тексту». Досі найбільш ранньою текстовою версією Євангелія від Томи вважався кодекс XI століття.

Вважається, що вперше Євангеліє було записано у II столітті нашої ери. «Наші відкриття щодо цієї пізньоантичної грецької копії твору підтверджують поточну оцінку того, що Євангеліє дитинства від Томи спочатку було написано грецькою мовою», – підкреслив Накі Маседа.