Церква

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:25

    Владика Степан Меньок, екзарх Донецький, продовжує ділитися власними роздумами про християнську духовність. Цього разу єпископ пропонує своїм читачам застановитися над тим, що духовне життя — це постійний поступ, який ми здійснюємо у власних життєвих обставинах. Важливо, за його словами, безперервно у цьому зростати.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:03

    «Людина є Божим образом і Божою подобою, подібна до Бога. Є великою радістю знати, що ми подібні до Бога, що людина означає і є чимось божественним!» Із такими словами звернувся під час проповіді до вірних архиєпископ і митрополит Львівський владика Ігор Возьняк, роздумуючи над значенням почитання ікон у християнстві.

    З цієї проповіді митрополита Ігоря Возьняка ми дізнаємося:

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:58

    Монастир Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Язлівці, що на Тернопільщині, отримав нове життя.

    Постановою Кабінету Міністрів України палац (монастир) у селі Язлівець має статус об’єкта культурної спадщини національного значення. 27 березня там відбулася зустріч заступника начальника Тернопільської ОВА Віктора Устенка з архієпископом та митрополитом Львівським Римсько-Католицької Церкви Мечиславом Мокшицьким.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:47

    У неділю, 24 березня, у Квітну неділю за григоріанським календарем, у Мельбурні відбулася щорічна Хода за справедливість і мир. У ній взяв участь диякон Михайло Жилан, канцлер Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра і Павла УГКЦ.

    Про це повідомила Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра і Павла.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:43

    Папа Франциск написав послання братству в Сальвадорі, що плекає набожність до стражденного Ісуса з Назарету, організовуючи процесійну ходу зі статуєю, що прибула до їхньої місцевості 420 років тому.

     

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:37

    Згромадження редемптористів запрошує львів’ян молитовно вшанувати 65-ліття відходу до вічності блаженного священномученика УГКЦ Миколая Чарнецького.

    Про це інформує фейсбук-сторінка сестер-редемптористок.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:33

    На темі скрухи, скрушення серця, Папа Франциск зосередив проповідь, присвячену священникам у Великий Четвер, яку він виголосив під час Святої Меси освячення мира.

     

    Від нас, своїх пастирів, Господь вимагає не зневажливого судження про тих, хто не вірить, а любові та сліз щодо тих, які перебувають далеко. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси освячення мира, яку він у Великий Четвер, 28 березня 2024 р., вранці очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані. На Євхаристійне богослужіння зі своїм єпископом зібралося духовенство Римської дієцезії.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 13:48

    Напередодні Великодня Папа Франциск написав лист католикам Святої Землі, дякуючи їм за їхнє свідчення в цей непростий час і просячи всіх християн світу виявити дієву любов співбратам у цьому регіоні.

     

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 13:45

    Цього року у Франції понад 12 тис. дорослих та молоді приймуть Таїнство Хрещення під час літургії Пасхальної Вігілії, повідомив місцевий єпископат на пресконференції в Парижі.

    Як і минулого року, дієцезії Франції (загалом 104) повідомляють про різке збільшення кількості катехуменів. З 28 відсотків у 2023 році це збільшення перевищить поріг у 30% у 2024 році. Загалом на Великдень цього року охрестять 7135 дорослих і понад 5000 підлітків (старшокласників, оскільки учні початкових класів для дослідження не беруться).

  • Середа, Березень 27, 2024 - 16:31

    Католицький священник, знайомий з переслідуваннями Церкви в Гонконгу, розповів LifeSiteNews, що після схвалення Комуністичною партією Китаю нового закону про внутрішню безпеку, який вимагатиме від священників повідомляти про «злочини державної зради», про які їм стало відомо, навіть у сповідальні, порушуючи таємницю Сповіді, до якої вони зобов’язані – деякі священники Гонконгу прямо заявили, що «вони готові бути засудженими за захист таємниці».

  • Середа, Березень 27, 2024 - 16:06

    771 – стільки семінаристів готуються до священства в найбільшій семінарії Африки в нігерійському місті Енугу (семінарія Бігард). Крім того, у закладі готуються до священства 240 монахів; після лекцій вони повертаються на нічліг до своїх спільнот.

    Семінарія в Енугу існує вже сто років. Вона дала світові понад 100 єпископів і 4 кардиналів. Кардинали Френсіс Арінзе та Пітер Окпалеке здобули там освіту, серед інших.

    Семінарія охоплює архиєпархію Онітша та єпархії Абакалікі, Авгу, Авка, Еквулобія, Енугу, Нневі та Нсукка, пише pch24.pl.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:48

    Російська федерація внесла до санкційного списку 56 осіб із Канади, яким відтепер назавжди заборонений в’їзд на територію країни-агресора. До нього ввійшли, зокрема, єпископи Української Греко-Католицької Церкви.

    Про це повідомило міністерство закордонних справ рф на офіційному сайті 22 березня.

    Правлячий єпископ Української католицької єпархії Торонто та Східної Канади Браян Байда очолив санкційний список. До нього потрапили також владика Лаврентій Гуцуляк, архиєпископ і митрополит Вінніпезький, та владика Давид Мотюк, єпарх Едмонтонський.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:45

    28 березня Львівський музей історії релігії запрошує на круглий стіл «Сакральне мистецтво України: збереження та розвиток в умовах війни» в рамках мистецького проєкту «Тільки політ» (від «Арт-Проданчук»).

    Про це музей історії релігії повідомляє на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:41

    Україну з робочим візитом відвідали представники Папської фундації, яка вже віддавна підтримує Церкву в країні, особливо активізувавши свою допомогу після початку повномасштабної війни.

     

    Відбувся візит в Україну делегації Папської Фундації «Допомога Церкві в потребі». Ця міжнародна організація вже багато років надає допомогу Церкві в країні. Особливої динаміки ця допомога набула з початком повномасштабної війни, коли перед Католицькими Церквами обох обрядів постали нові виклики у допомозі людям, які постраждали від війни.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:33

    Побажанням, аби Господь дарував нам Свій мир як дар з нагоди Великодня Папа Франциск завершив середову зустріч з паломниками, що відбулася напередодні Пасхального Тридення.

     

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:25

    Напередодні Пасхального тридення Папа Франциск присвятив катехизу з нагоди загальної аудієнції чесноті терпеливості.

     

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:22

    Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолює Українську Греко-Католицьку Церкву вже тринадцять років. 27 березня 2011 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві відбулася його інтронізація. Сьогодні згадуємо, як це було.

  • Середа, Березень 27, 2024 - 14:17

    «В молитві з Ісусом на дорозі хреста» – такою є тема роздумів, що супроводжуватимуть чотирнадцять зупинок молитви в Колізії, автором яких є Папа Франциск.

  • Вівторок, Березень 26, 2024 - 18:59

    Німецький синодальний шлях і Синод про Синодальність не зацікавлені місією Церкви, а пропагують реформаторський порядок денний. Так вважає кардинал Герхард Людвіг Мюллер, колишній префект Конгрегації Доктрини Віри.

    Кардинал поспілкувався з кореспондентом «LifeSiteNews» у Ватикані Майклом Хейнсом. Він заявив, що німецький Синодальний шлях зі своїм прагненням створити т. зв. Синодальну Раду єпископів і мирян, яка би керувала Церквою, фактично «цілком суперечить» сакраментальному уставу Католицької Церкви, пише pch24.pl.

  • Вівторок, Березень 26, 2024 - 15:41

    Ми, діти українського народу, носимо у серці, наближаючись до свята Воскресіння Христового, єдине прагнення — прагнення миру. Ми заносимо наші молитви і просимо інших про молитву, благаючи у Господа миру. Такими словами розпочав свою проповідь владика Богдан Дзюрах у свято Входу Господнього в Єрусалим за григоріанським календарем, 24 березня, очолюючи Архиєрейську Божественну Літургію у катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

Сторінки