Новини

  • 12 Травень 2024 (16:05)

    В інтервʼю hromadske Глава УГКЦ відверто розповів, як контактує з Ватиканом, чи зустрічається з предстоятелем УПЦ Онуфрієм, що стоїть на заваді обʼєднанню УГКЦ з ПЦУ, як церква допомагає священникам в окупації та полоні і коли буде спільна Пасха.

  • 12 Травень 2024 (16:03)

    Під час недільної молитви з прочанами Папа Франциск повторив заклик, який виголосив у Неділю Пасхи, що загального обміну полоненими між Росією та Україною, в також закликав молитися за мир, подякував журналістам з нагоди Всесвітнього дня суспільних комунікацій і привітав усіх матерів.

  • 12 Травень 2024 (16:01)
    Вознісшись до Отця, Ісус проклав нам дорогу до мети, до якої веде нас, підтримуючи немов під час сходження на вершину гори. Такими думками Папа Франциск ділився під час недільної зустрічі з прочанами.

    У багатьох країнах світу, між якими Італія, урочистість Вознесіння Господнього за рішенням місцевої єпископської конференції переноситься на неділю, тому й перед проказуванням молитви «Царице Неба» з паломниками, які опівдні 12 травня 2024 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск поділився кількома думками про значення цього свята.

  • 12 Травень 2024 (15:58)

    12 травня, у Томину неділю та День матері, під час проповіді у Патріаршому соборі Отець і Глава УГКЦ порівняв досвід учнів, які зустріли Христа після Воскресіння, з досвідом українського народу, який переживає трагедію війни, а також привітав усіх матерів, зокрема тих, які сьогодні відчувають себе зраненими у своєму материнстві через війну.

    Сьогоднішнє Євангеліє розповідає про зустріч учнів із воскреслим Учителем. Христос прийшов до них крізь замкнені двері, кажучи: «Мир вам». За словами Блаженнішого Святослава, слово «Мир» устами воскреслого Христа означає повноту життя.

  • 12 Травень 2024 (15:56)
    Що таке щастя і як ми всі можемо почуватися братами й сестрами, чому бувають війни і наскільки важливим є мир, а також стосунки між дідусями і бабусями та онуками і про краса почуватися з Богом «немов у материнських обіймах». Про це йшлося під час зустрічі, присвяченої майбутньому, на якій Папа Франциск вів активній діалог з дітьми. Зустріч відбулася в рамках заходу на тему братерства, організованого Фундацією «Fratelli tutti».
  • 12 Травень 2024 (15:54)
    Серед учасників другої Всесвітньої зустрічі про загальнолюдське братерство, яку у Ватикані організувала фундація «Fratelli tutti», була українська правозахисниця Олександра Матвійчук, яка в інтерв’ю для нашої редакції розповіла про працю разом з лауреатами Нобелівської премії миру над декларацією про мир, поділилася враженнями про зустріч з Папою Франциском та підкреслила роль цінностей свободи в українському суспільстві.
  • 12 Травень 2024 (15:53)
    У інтерв’ю для ватиканських медіа, Пропрефект Дикастерії в справах євангелізації розповів про значення Святого Року 2025 та його істотні виміри.
  • 12 Травень 2024 (15:50)

    Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, привітав українських матерів із Днем матері, який в Україні, незважаючи на війну, святкують у другу неділю травня.

    Глава УГКЦ зауважив, що це для всіх нас є доброю нагодою, щоб вшанувати матерів України. «Сьогодні від імені синів і дочок — дітей України, хочу сказати нашим матерям: Мамо, дякую за дар життя! Дякую за те, що відкрила для мене цей світ. Мамо, дякую, за те, що навчила мене вірити в Бога, відкрила переді мною невидимий світ, дорогу у життя вічне», — сказав Предстоятель.

  • 11 Травень 2024 (15:41)

    Розмова з ординарієм Харківсько-Запорізьким єпископом Павлом Гончаруком, який відповідає за військове душпастирство при єпископаті України про перший випуск Школи капеланського служіння, душпастирство священників у часі війни та мобілізацію духовенства.   

    Отче-єпископе, коли я переглядала фото для публікації новини про перший випуск у Школі капеланського служіння, помітила незвичайну ікону Богородиці. Що це за ікона? 

  • 11 Травень 2024 (15:36)
    Зустрічаючись із учасниками Всесвітньої зустрічі про людське братерство, Святіший Отець наголосив на співчутті Христа до людини, закликаючи до побудови громадянського суспільства на основі поваги до гідності особи та принципу братерства.
  • 11 Травень 2024 (15:35)
    У неділю, 21 січня 2024 р., Папа Франциск офіційно відкрив Рік молитви, який проводиться як приготування до Ювілейного 2025 року – важливої події в житті віри, пов’язаної із багатьма аспектами. Одним з важливих елементів Святого Року буде відкриття Святих Дверей у папських базиліках і отримання відпустів (індульгенцій). Про значення відпустів в житті християн в інтерв’ю для ватиканських медіа розповів президент Папської богословської академії.
  • 11 Травень 2024 (15:33)
    Суботній день Папи Франциска розпочався зустріччю з дітьми, які прибули з півночі Італії.

    Невимушене спілкування, спільна молитва і благословення. Такою була зустріч Папа Франциск з підлітками з північноталійського міста Ґенуї, що готуються до Святого Таїнства Миропомазаня та в суботу, 11 травня 2024 р., прибули на прощу до Риму.

  • 11 Травень 2024 (13:48)
    «Чисто по-людськи кожен може засумніватися в своїх силах, але є Божа благодать, яка доповнює всякі наші немочі, і я на неї уповаю», – зазначає в інтерв’ю владика-номінат Теодор Мацапула, якого цими днями Папа Франциск призначив Правлячим єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії.
  • 11 Травень 2024 (13:46)
    Зустрічаючись зі спільнотою августиніянського коледжу зі Сполучених Штатів Америки, Папа Франциск поділився думками про місію навчального закладу, як полягає в тому, щоб навчати молодь долати виклики, щоб зростати в солідарності.
  • 11 Травень 2024 (13:43)

    Президент Володимир Зеленський з нагоди Великодня зустрівся із представниками єпископату Української Греко-Католицької Церкви й Православної Церкви України. Зустріч відбулася у Митрополичих палатах комплексу Софії Київської. При цій нагоді владики УГКЦ звершили пасхальне моління співом «Христос воскрес» у соборі Святої Софії.

  • 10 Травень 2024 (13:03)

    Під гаслом «Колумбія. З життям є надія» десятки тисяч колумбійців вийшли на вулиці своїх міст. Учасники маршу закликали Конституційний суд Колумбії скасувати рішення, які декриміналізували, а потім лібералізували аборти.

    За даними організації United for Life, 18-й Національний марш за життя пройшов у понад 110 містах, зокрема: у Боготі, Медельїні, Калі, Кукуті, Монтерії, Перейрі, Кумаралі.

  • 10 Травень 2024 (12:50)

    В Урочистість Вознесіння Господнього парафія Матері Божої Фатімської у Шуміліно (Вітебська область, Білорусь) залишилась без священників. Напередодні, 8 травня, отців Андрія Юхневича ОМІ та Павла Лемеха ОМІ затримали після зустрічі духовенства та богопосвячених осіб Вітебської дієцезії.

    Про обставини затримання розповіли парафіяни: «Коли всі роз’їхалися, до костелу під’їхали три машини з міліцією, всі були в цивільному. Оглянули приміщення і забрали отця Павла. Водночас отця Анджея затримали в дорозі – він їхав на зустріч».

  • 10 Травень 2024 (12:45)

    Від 12 травня у краківському костелі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії при монастирі босих кармелітів будуть звершуватись Святі Меси українською мовою.

    Отець Мірослав Громадскі OCD, який нещодавно повернувся з України, запрошує всіх українців, які зараз мешкають у Кракові на спільну молитву.

    Вперше Свята Меса українською мовою відбудеться вже у цю неділю, 12 травня, о 16:00. Від 15:30 буде можливість приступити до Таїнства Сповіді. Після Святої Меси відбудеться зустріч за кавою-чаєм.

  • 10 Травень 2024 (12:36)

    Статистика зменшення кількості віруючих у Німеччині викликає тривогу, — зазначає Петро Семка. Якщо ми повинні зробити з цього якийсь висновок, то перш за все такий — ми не повинні йти шляхом, обраним Церквою у наших західних сусідів.

  • 10 Травень 2024 (12:29)

    У своєму слові, зверненому до учасників «Генеральних Штатів щодо народжуваності», Святіший Отець поділився тим, що тема народжуваності дуже близька його серцю, наголосивши на потребу відважних рішень, щоб змінювати негативні тенденції у показниках народжуваності.

     

Сторінки