Архиєпископ Ґаллаґер: основа миру - дотримання прав людини і народів
  • Чтв, 24/11/2022 - 17:35

Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями виступив під час відкриття асамблеї Спілки Вищих Настоятелів, яка присвячена темі будування миру.

«Необхідно сприяти суспільному прогресові, щоби вберегти нові покоління від війни», – на цьому наголосив архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, виступаючи під час відкриття 98-ї асамблеї «Спілки Вищих Настоятелів», яка від 23 до 25 листопада 2022 р. відбувається у Сакрофано поблизу Риму на тему: «Усі брати: покликані бути будівничими миру». Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями виступив із доповіддю «Роль Церкви у сприянні мирові в світі».

У своєму слові очільник ватиканської дипломатії, зокрема, зазначив, що «гарантування миру включає, перш усього, тотальне відкинення війни і шукання діалогу всіма силами, роблячи внесок у атмосферу зростаючої довіри». За його словами, потрібно «забезпечити підвалини миру», пам’ятаючи про те, що мир не є лише відсутністю конфліктів, але «мирним вирішенням суперечок між країнами в перспективі дотримання прав людини і прав народів, включаючи право на свободу сумління та релігійну свободу».

«Необхідно, щоб людина почувалася в безпеці від іншої людини, щоб народ почувався безпечним перед інших народом. Лише тоді дорога миру стає такою, якою можна ступати», – сказав архиєпископ Ґаллаґер, підкреслюючи, що для того, аби «сприяти атмосфері довіри та діалогу між націями та народами, до нікого не слід ставитися як до підпорядкованого іншому», а «стосунки й діалог між державами повинні позначатися солідарністю». Й у цьому сенсі дипломатія Святого Престолу докладає зусилля для того, щоби просувати новий тип стосунків між державами, зосереджений на діалогові та роззброєнні, паралельно з вихованням до миру, формуючи людину, що трудиться задля спільного блага.

«Мир – це Божий дар, який належить людству, – ствердив Секретар у справах стосунків з державами. – Слова і жести миру творять культуру миру та навчають людей діяти задля нього. Це дії, що серед іншого, включають відкритість на проблеми іншого, уповання лише на мирні засоби та особливу увагу до людської гідності». Саме в цій перспективі миру «Церква, силою Євангелія, проголошує права людини та діє на користь того, щоби людське суспільство чинило поступ в напрямку спільного блага».

«Християнська надія – це надія, яка ніколи не розчарує, – підсумував архиєпископ Ґаллаґер. – Потрібно надіятися проти кожної надії, з упевненістю в тому, що Бог не занедбає Свої обітниці, скріплені тим, що вартує боротися за добрі цілі, як будування миру».