Архиєпископ Опеті: Допоможімо подружжю жити в ласці
  • Пон, 27/01/2020 - 11:27

У проповідуванні навчання енцикліки «Humanae vitae» йдеться про вірність депозиту віри і живій Традиції. «Горе мені, коли б я не проповідував Євангелія» (1 Кор. 9, 16). А дар життя – це Євангеліє, вважає Архиєпископ Мішель Опеті. Архиєпископ Парижа якраз видав невелику книгу, в якій, з огляду на власний душпастирський досвід та попередні 20 років медичної практики, викладає основний зміст відомої енцикліки Павла VI про репродукцію людини.

Архиєпископ Опеті робить це в контексті бурхливих дискусій щодо проекту нового закону, який зробить запліднення in vitro доступним для лесбійських пар та одиноких жінок. На його думку, джерело проблеми те саме, що і у випадку контрацепції, а саме моральність, яка прагне стати незалежною від Бога. Людина сама хоче вирішувати про те, що добре і що дає їй щастя. Таким чином, однак, вона стає рабом власних похотей та ілюзій. Тоді як треба визнати і проголосити, що людина щаслива лише завдяки Союзу, завдяки тому, що отримує своє життя від інших і від Бога, від Цілковито Іншого. Коли ми приймаємо цю залежність від Творця і нашої людської природи, стаємо вільними і відповідальними, здатними любити і передавати життя в правді. Архиєпископ Парижа зазначає, що «дитина, коли хочу і як хочу», – це фальшиве та егоїстичне гасло. На щастя, додає Архиєпископ Опеті, дитина все одно здивує нас, але якою ціною? Хто ми, щоб свідомо позбавити її коренів? Таким чином ми завдаємо їй невимовного насильства і колись за це доведеться відповісти, – застерігає Архиєпископ Опеті, коментуючи свою останню книгу в інтерв'ю тижневику «France catholique».

Згадуючи опір, з яким зіткнулася енцикліка Павла VI в деяких єпископатах, які вважали його вчення про контрацепцію нереальним, Архиєпископ Опеті наголосив, що нашою ціллю має бути спасіння, а не людська слабкість. Треба допомагати подружжям адаптуватися до Божої ласки, ласки спасіння, а не піддаватися диктату чуттєвості та бажання.