Берлін: Марш за життя
  • Пон, 21/09/2015 - 10:58

Вулицями німецької столиці 19 вересня 2015 р. пройшов уже одинадцятий Марш за життя. Кільканадцять неурядових організацій закликали до зміни законодавства і захист людини від зачаття до природної смерті.

Берлінський марш підтримали спеціальними листами Папа Франциск, голова Конференції єпископів Німеччини кардинал Райнхард Маркс і кілька політиків християнсько-демократичної партії. Серед учасників цього року було четверо єпископів, зокрема ординарій Реґенсбурзький єпископ Рудольф Фодерхольцер.

За даними Федерального статистичного бюро, у Німеччині щороку вбивають 110 тисяч ненароджених дітей.

Берлінський марш захисників життя назвали вдалим, попри те, що його перебігові намагалися завадити анархісти. За інформацією організаторів, до столиці Німеччини з’їхалося 7 тисяч представників рухів захисту життя і проти абортів, евтаназії та преімплантаційної діагностики. Згідно з даними поліції, у Марші взяли участь 5 тисяч осіб, що й так означає найбільшу маніфестацію pro life у Німеччині.

Під час заходу перед офісом канцлера у т. зв. «Берлінській заяві» учасники Маршу закликали політиків до відповідної зміни законодавства; одночасно вони оголосили звернення про кращу опіку для вагітних жінок.

Цьогорічний захід не обійшовся без прикрих інцидентів. Безпосередньо перед завершенням маршу колону було затримано. Захисники життя, серед них також і сім’ї з малими дітьми, дві години стояли на місці. Причиною стало блокування руху представниками лівацьких середовищ. За даними поліції, близько 700 осіб лягли на дорогу, голосно скандуючи образливі гасла. Попри те, що марш супроводжували понад 900 поліцейських у бронежилетах, дійшло і до кулачних зіткнень поміж учасниками маршу й анархістами. Кільканадцятеро осіб затримано.

До демонстрації проти захисників життя закликали парламентські фракції німецьких «лівих» і «зелених», які називають рухи pro life фашистськими і недемократичними.