Блаженніший Святослав на святкуванні 10-річчя «Живого телебачення»: Це гірчичне зерно, яке допомогло зрушити гори
  • Нед, 13/08/2023 - 20:22

Ми бачимо, що за тих 10 років наше «Живе телебачення» стало осердям єднання дітей нашої Церкви в Україні та всьому світі. Пригадаймо, як ми пережили два роки пандемії ковіду. А коли почалася повномасштабна війна, молитва вервиці щодня о 20:00 збирає десятки тисяч людей. Для мене ж як для Глави Церкви передача «Відкрита Церква» давала можливість із вами підтримувати прямий щоденний, щомісячний зв’язок. Тому в гаслі й написано: «10 років єднаємо». Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Божественної Літургії на території Патріаршого дому у Львові 13 серпня, у день святкування 10-річчя «Живого телебачення».

У проповіді Блаженніший Святослав заначив, що сьогоднішній уривок Євангелія (Мт. 17, 14–23) про зустріч Христа і батька, чий син одержимий злим духом, начебто має три частини. Спершу ми чуємо молитву батька за сина, який кидається у крайнощі: то у вогонь, то у воду, і навіть Христові учні не можуть йому допомогти. Друга частина — наче таємна лекція. Адже учні, котрим боліло їхнє безсилля, прийшли до Вчителя, який каже про слабкість їхньої віри. У третій частині Христос говорить про майбутнє, про свою смерть, розп’яття на хресті і тридневне воскресіння. Однак усі три частини пов’язує Боже слово про воскресіння, бо вірити — це означає носити в собі життя воскреслого Христа.

Патріарх розмірковував над тим, що означає вірити. Він зауважив, що це не лише людські емоції і переживання, не лише людські зусилля, не лише розум. «Віра — це вчинок, який перевершує властивості сили і здатності людської істоти, — сказав архиєрей. — Вірити — це бути вщепленим, вживленим у тіло воскреслого Христа, бути вщепленим у Його пульсуючу силу, яка і сьогодні доступна в тілі Христової Церкви».

«Те вщеплення у воскреслого Христа діється силою та діянням Святого Духа в момент нашого хрещення, але потім нам треба ті соки, ті сили в себе вбирати з тої істинної виноградини, якою є Христос. Треба рости, розвиватися та приносити плоди. І тоді справді нічого немає неможливого тому, хто вірує, тому що сила, яка навіть смерть перемагає, живе й пульсує в нашій істоті», — наголосив Предстоятель.

Блаженніший Святослав зазначив, що в цей день ми дякуємо Господу Богові за перших 10 років життя і діяльності церковного «Живого телебачення». Відтак пригадав, що 10 років тому, у 2013-му, за часів президента Януковича, відбувалася зачистка всього українського. УГКЦ відчувала, що її хочуть позбавити голосу, тому наважилася відкрити інтернет-телебачення.

«Ми щодня відчуваємо якусь неміч. Завжди відчуваємо межу наших людських можливостей. Нам хочеться зробити щось більше, краще, але ми не можемо. Але сьогодні Христос нам каже: „Повірте! Повірте в те слово, яке до вас сьогодні скеровую“», — сказав Глава Церкви.

Відтак подякував добродіям, які підтримують «Живе телебачення». «Якщо хтось із вас ще не підписаний на „Живе телебачення“, — терміново усуньте це непорозуміння! Бо це — ще один із способів, як нам бути щодня разом», — наголосив архиєрей.

 
 

Літургію співом супроводжував хор «Cantores Dei» храму Вознесіння Господнього м. Львова, який здобув перемогу від кваліфікованого журі на конкурсі парафіяльних хорів від «Живого телебачення».

Після Літургії Блаженніший Святослав привітав «Живе телебачення» із 10-річчям і вручив його працівникам подячні грамоти за жертовну працю у структурі цього медіаресурсу, адже завдяки їхньому служінню «мільйони людей мають змогу бути учасниками важливих церковних подій, пізнавати Бога, стаючи ближчими до Нього, і відкривати красу та велич Його Церкви, відчуваючи себе її невід’ємною частиною». Також Патріарх вручив грамоту отцю-дияконові Петрові Токачу, фундатору та благодійнику «Живого телебачення».

Опісля розпочався концерт відомих релігійних гуртів і виконавців, який відкрив оркестр Львівської духовної семінарії Святого Духа. Серед учасників були: гурти «Кана» й «PopryVse», Ярослав Ґеник, о. Юрій Тихий, о. Василь Брона та інші.

На гостей ще чекає молитовна програма. Святкування завершиться о 20:00 спільною Ісусовою молитвою з о. Лукою Михайловичем і спільнотою «Передання».

Департамент інформації УГКЦ