Бойовики ІД осквернили найстарішу християнську церкву в іракському Мосулі
  • Чтв, 21/05/2015 - 21:32

Бойовики терористичного угрупування "Ісламська держава" (ІД), які проголосили "халіфат" на окупованій ними території Сирії та Іраку, осквернили найстарішу церкву в іракському місті Мосул.

За інформацією, "екстремісти відбили з церкви хрест, виконаний на її фасаді у вигляді величезного барельєфа". Він був виконаний в традиційній для мосульських різьбярів по каменю техніці й складався з багатьох окремих фрагментів, на яких в стилізованому вигляді був також зображений християнський хрест. За даними телеканалу Al Arabiya, члени "Ісламської держави" протягом декількох годин мотиками і молотками відбивали від стіни будівлі церкви барельєф, що зображає християнську святиню. Кілька фотографій своїх дій екстремісти розмістили на одному з своїх сайтів в мережі Інтернет.

Найстаріша в іракському Мосулі християнська церква знаходиться в районі Аш-Шифаа на околиці міста. Вона належить одній з найдавніших християнських конфесій - Сирійській Ортодоксальній Церкві.

За час окупації формуваннями ІД частин території Сирії та Іраку екстремістами були знищені вщент, частково зруйновані та осквернені сотні церков, соборів, мечетей, поховань святих і мавзолеїв пророків, шанованих як християнами, так і послідовниками ісламу.

21 травня повідомлялося, що "чорні прапори" ІД з'явилися в четвер вранці в археологічному комплексі - музеї під відкритим небом у Пальмірі, де зосереджені унікальні античні пам'ятки.

У ніч на четвер сирійські війська покинули три останніх оплоти, що залишалися в їхніх руках в районі Пальміри (240 км від Дамаска). Як повідомила телестанція Skynews Arabiya, бойовикам вдалося захопити аеродром, в'язницю і штаб сил безпеки. Тим не менш, сирійські військовослужбовці, що відступили в місто Фаркаліс і населені пункти Ес-Саввана і Хнейфіса, продовжують контролювати шосе на Хомс, Дамаск і Багдад.

Про те, що Пальміру може спіткати доля ассірійського Німруда і розграбованого музею Мосула, попереджав директор Департаменту стародавностей і музеїв Маамун Абдель Керім. Він звернувся з Дамаска до командування ЗС САР і міжнародного співтовариства із закликом захистити "перлину Сирійської пустелі". За його словами, "біля стін античної Пальміри йде битва між цивілізацією і варварством".