"Церква в Ефіопії на боці стражденних", - кардинал Сурафіль
  • Птн, 05/07/2024 - 12:59

Про виклики, які стоять перед Церквою в країні, виснаженій збройними конфліктами, де її вірні становлять всього два відсотки населення, в інтерв’ю для ватиканських медіа поділився Глава Ефіопської Католицької Церкви кардинал Бегранейезус Демерью Сурафіль.

 

Перебуваючи в Римі з візитом ad limina Apostolorum, єпископи Ефіопії, серед іншого, зустрілися з Папою Франциском, який заохотив їх бути світлом і сіллю в суспільстві, незважаючи на те, що католики на їхній батьківщині становлять меншість. «Наша Церква на боці стражденного народу і прагне вселяти надію», – сказав в інтерв'ю для Радіо Ватикану кардинал Берганеєзус Сурафіл, Архиєпископ і Митрополит Адис-Абеби, який очолює Ефіопську Католицьку Церкву, що належить до олександрійського обряду.

Спілкуючись із журналістом Радіо Ватикану – Vatican News, ієрарх підкреслив, що бідність і загострення конфліктів залишаються серйозною проблемою в цій африканській країні. Він додав, що хоча до Католицької Церкви належить менше 2 відсотків населення цієї 120-мільйонної країни, вони дуже активно беруть участь у різних проектах в галузі освіти, охорони здоров'я та допомоги найбіднішим верствам населення. Це можливо завдяки підтримці, яку вони отримують від Вселенської Церкви. Ефіопські єпископи подякували Папі Франциску за допомогу, яку вони отримують, а також за підтримку, виявлену під час воєн і конфліктів в країні.

Кардинал Сурафіл зазначив, що представив Папі ситуацію в Ефіопії в основному з точки зору молоді, оскільки вона становить 70 відсотків населення країни. Він зазначив, що міграція залишається величезним викликом. «Молоді люди бачать по телевізору або в соціальних мережах, яким є життя в інших частинах світу, і багато з них виїжджають. Оскільки вони не мають професійної підготовки для працевлаштування, то здебільшого стають прислугою в арабських країнах», – розповів ієрарх, додаючи, що з Папою говорили і про виклики міграції.

За словами Адис-Абебського архиєпископа, Святіший Отець закликав ефіопських єпископів, щоб вони були близькими до вбогих і стражденних. «Ми близькі до дітей, які дуже страждають, оскільки не можуть навчатися, бо школи зруйновані; ми близькі до матерів, які не можуть піти в лікарню, бо вони зруйновані; і до людей похилого віку, які були виселені зі своїх сіл і живуть, як вигнанці», – підкреслив кардинал Сурафіл, додаючи, що Папа Франциск, наголошуючи на близькості, також підкреслював, що навіть тоді, коли можливості щось зробити є невеликими, важливим залишається братерство і батьківська близькість пастиря.