Делегація Карітасу Італії відвідала Україну для поглиблення співпраці
  • Срд, 13/12/2023 - 14:54

Директор Карітасу Італії та керівниця проектів, здійснюваних в Україні, діляться думками про пріоритетні напрямки співпраці з українськими партнерами, щоб всебічно підтримувати людей, які переживають трагедію війни.

Від 6 до 9 грудня 2023 р. Україну відвідувала делегація Карітасу Італії, яку очолив директор о. Марко Паньєлло. Поїздка відбувалася з метою зустрітися з місцевими організаціями благодійної мережі, щоб обмінятися досвідом, зокрема, в тому, до стосується підтримки осіб з інвалідністю, неповнолітніх і соціального підприємництва. Ці насичені дні, як зазначається у пресрелізі за підсумками візиту, стали відображенням зусиль Карітасу Італії, спрямованих на підтримку солідарності та допомоги громадам, які постраждали від війни, зусиль, які протягом майже двох років проявляються у постійному супроводі проектів та спільнот, які в Україні щодня переживають цю трагедію.

Підтримка людей з інвалідністю

Як зазначає о. Марко Паньєлло в повідомленні для преси, підтримка людей з інвалідністю є «абсолютно пріоритетною темою». «Карітас Італії вирішив і надалі супроводжувати дві українські гілки Карітасу в питаннях допомоги особам з інвалідністю, кількість яких через війну зростає в геометричній прогресії. Зараз як ніколи актуально створювати простори і місця, де можна подбати не лише про тіло, поранене конфліктом, але й про душу через професійну психологічну підтримку, заохочуючи до іншого, спільнотного підходу до проблеми інвалідності», – підкреслює священик. Прикладом такої діяльності є інклюзивний центр в Зарічанах на Житомирщині, який відкрив місцевий осередок «Карітас-Спес» за підтримки міжнародної мережі Карітасу. Його відкриття збіглося з візитом італійських колег.

Допомогти дітям долати травми війни

Допомагати дітям та молоді долати травму війни, пропонуючи їм безпечні місця, де вони можуть спілкуватися і зростати з вірою в мирне майбутнє, є ще одним важливим завданням, на яке звертають увагу італійські благодійники. «Місцеві організації Карітасу беруть активну участь в утриманні та організації місць прийняття та дозвілля для неповнолітніх», – розповідає Лаура Стоппоні, керівник проектів, які в Україні здійснює Карітас Італії. За її словами, через брак ресурсів, чимало таких закладів перебуває під загрозою закриття. «Саме тому, як Карітас Італії, ми хочемо підтримати пропозиції та проекти, здатні будувати майбутнє дітей, які є чоловіками та жінками прийдешньої України», – наголошує вона.

Соціальний і економічний розвиток

«Карітас України та Карітас-Спес за дуже короткий час зіткнулися з великою надзвичайною ситуацією, реорганізувавшись, щоб відповісти на величезний запит на допомогу з боку громад та громадянського суспільства», – додає директор Карітасу Італії, зауваживши, що під час зустрічей з о. В'ячеславом Гриневичем, виконавчим директором Карітас-Спес, та Тетяною Ставничою, президенткою Карітасу України, неодноразово наголошувалося на важливості співпраці між Карітасом Італії та двома гілками Карітасу в Україні щодо питання формування та належної уваги до потреб церковних і цивільних громад, страждають від наслідків війни. «Багато послуг, пов'язаних з інвалідністю та неповнолітніми, можна підтримувати завдяки іншому підходу, пов’язаному із залученням громади, – підсумовує Лаура Стоппоні. Саме тому важливо підтримувати Карітас у створенні мережевої діяльності на основі соціальної економіки: це інший підхід, при якому послуги стають самоокупними завдяки внеску громади та залученню асоціацій».