Глава УГКЦ: «Шукаймо таких, які би творили єдність, а не будували політичну боротьбу на протистояннях»
  • Птн, 26/06/2015 - 22:06

Під час цієї прощі ми молимося за два Божі благословення:припинення кровопролиття в Україні та єдність українського народу. Ми свято переконані, що Бог є з нами. Тому віримо і знаємо, що Україна є і буде. Однак, якою вона буде - залежить від кожного із нас. Кожен християнин має володіти Божими громадянськими чеснотами, щоб збудувати свою хату, як християнський дім, як рід вибраний, царське священство.

Сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 26 червня під час проповіді на Всеукраїнській прощі до Страдчу, що на Львівщині, в День мирянина в УГКЦ.

«В той час, коли ми відчуваємо, що людської сили замало, щоб зупинити війну, ми благаємо і молимося сьогодні про святу волю Божу за мир для нашої многострадальної української землі», - продовжив проповідник.

Блаженніший Святослав також додав, що молитва на Страдецькій горі за мир для України є знаковою. Адже Страдецька гора увібрала в себе всю історію страждань українського народу. Ці страждання увіковічненні у славній Хресній дорозі, як страждання і муки самого Сина Божого.

«Коли ми молимося за єдність українського народу, то перебуваємо в особливому діалозі із Слугою Божим Митрополитом Андреєм Шептицьким 150-річчя від народження, якого ми святкуємо цього року», - сказав він. Адже, як відомо, Митрополит Андрей був «пастирем і батьком українського народу упродовж I та II Світових воєн». Він відчував у своєму серці біль та страждання свого народу. Він навчав своїх людей, що українська державність – це те, за що варто жертвувати своїм життям. Тому, ми покликані нашу державність зберегти і захистити.

«Молячись за мир та єдність в Україні Митрополит Андрей бачив різного роду незгоди, поділи та роздори серед людей у той час. У своєму славному творі про українську державність «Як будувати рідну хату» він каже таке: “Українська хата може вдержатися на єдності”», - зазначив Очільник Церкви.

Багато людей згадують одну подію із життя Митрополита Андрея. Якось один український політик, часів II Світової війни, який змушений був емігрувати, втікаючи від російської навали, пішов порадитися до Митрополита з цього приводу. Як відомо, причиною слабкості нашої держави в ті часи були внутрішні роздори між різними політичними партіями українських визвольних рухів. Тоді Митрополит Андрей сказав такі слова тому політику: «Чоловіче, коли ліс горить навіть звірі не кусають один одного».

«Глибокими ці слова є і сьогодні. Бо Україна сьогодні потребує не тільки єдності, щоби протистояти зовнішньому ворогу. Вона потребує сьогодні єдності, щоб змінити свою власну країну. Тобто здійснити довгоочікувані реформи», - сказав він.

Предстоятель УГКЦ пригадав, що через кілька місяців в Україні відбудуться чергові вибори до місцевих органів державної влади. Однак, за його словами, вже тепер відчутно, як наближення цих виборів знову пов’язано із внутрішньою боротьбою, роздорами та протистояннями в українському народі. «Наші політики розуміють саму суть політичного процесу, як політичну боротьбу між ворожими таборами. Прикро сьогодні спостерігати, як той, хто має дбати про добро українського народу…, його розколює, - продовжив проповідник. - А найсвятіші ідеали свободи, незалежності та чесності є предметом боротьби і протистояння. Нам так потрібно сьогодні молити Господа про внутрішню єдність нашого народу!»

Глава УГКЦ закликав шукати сьогодні «все те, що нас єднає і робить нас єдиним монолітом» і не довіряти тим, хто ділить. «Шукаймо таких, які би творили єдність, а не будували свою політичну боротьбу на протистояннях», - закликав він.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Святослав нагородив грамотами волонтерів АТО.