Християнам Нігерії загрожує "систематичний геноцид"
  • Втр, 13/02/2024 - 13:31

У Нігерії християни стикаються з безперервними нападами з боку радикалізованих бойовиків-фулані, що викликає занепокоєння щодо можливої продовольчої кризи

На пресконференції в столиці Абуджі вони повідомили, що християнських фермерів виганяють з їхніх сільськогосподарських земель через серію смертоносних нападів, і вони побоюються, що можуть бути знищені через “систематичний геноцид”. Про це пише slovoproslovo.info з посиланням на christiantoday.com.

Пресконференцію організувала благодійна організація з Великобританії, Release International, яка підтримує переслідуваних християн по всьому світу. Вони заявили, що якщо християнських фермерів не повернути на їхні землі, Нігерія може зіткнутися з продовольчою кризою.

Один з партнерів Release в Нігерії, Марк Ліпдо, пояснив: “Якщо переміщених фермерів не вдасться розмістити на їхніх предківських землях, то в найближчому майбутньому Нігерія зіткнеться з нестачею продовольства”.

Культурно-розвиткова рада Боккос (BCDC), розташована в штаті Плато, який страждає від нападів, назвала ситуацію “постійним геноцидом” та “загрозою нашому існуванню з метою нашого знищення та захоплення нашої землі”.

“Якщо метою є наше знищення через систематичний геноцид, то ми звертаємося до уряду та до Бога, нашого творця, – йдеться у заяві. – Як християни, ми віримо в Бога, Який створив нас і розмістив нас на землі Боккос. Він ніколи нас не покине і не залишить”.

Серія насильницьких нападів на християн фулані-міліцією під час Різдва забрала життя 238 осіб. Ліпдо попередив, що насильство загрожує охопити всю країну.

“Ці напади місцеві нігерійці сприймають як джихад, подібний до джихаду 200 років тому. Саме тому вони націлені на Різдво та церкви, – сказав він. – Фулані продовжують спадщину своїх предків. Те, що відбувається, є релігійною війною. Вона охоплює всю Нігерію. Бойовики-фулані пересуваються з важким озброєнням. І влада нічого не робить. Ми сподіваємося, що влада прийде до тями”.

Нігерійська християнська благодійна організація, Фонд Стефаноса, веде облік нападів з 2001 року. Вона оцінює, що з того часу загинули близько 42000 нігерійських християн, з яких понад 4300 – у 2023 році.

Пол Робінсон з Release International закликає християн молитися.

“Їхні спільноти, їхні будинки та їхні церкви навмисно стають мішенями. Не дарма наші партнери та багато інших використовують слово “геноцид”, – сказав він.

Протягом десятиліть багато хто в міжнародній спільноті приписував насильство зіткненням між фермерами та пастухами. Така думка є наївною. Те, що ми бачимо, має всі ознаки джихаду.

“Поки міжнародна спільнота повинна вжити заходів, ми також закликаємо християн молитися за наших братів і сестер в Нігерії, які гинуть тисячами”.