Єпархія Гонконгу підтримує благословення пар ЛГБТ; там єпископом є єзуїт, якого торік Франциск іменував кардиналом
  • Чтв, 04/01/2024 - 17:22

Єпархія Гонконгу із задоволенням опублікувала доктринальну декларацію «Fiducia supplicans», що запровадила благословення одностатевих пар, що викликало також обурення католиків по всьому світі. Влада єпархії виступила із заявою, в якій високо оцінює пастирський інстинкт Папи і сподівається, що люди будуть звертатись із проханням про благословення.

«У серці цієї декларації є заклик до священників уділяти душпастирське благословення тим, хто живе у гомосексуальних чи неврегульованих стосунках, але просять про милосердя Отця», — йдеться в заяві. За словами влади єпархії Гонконгу, зміст декларації є вкорінений у біблійній традиції та вченні Церкви, також черпає із душпастирського інстинкту Франциска.

«Єпархія Гонконгу сподівається, що більше людей у ​​суспільстві відчують Боже милосердя та благословення через надихаюче послання цієї декларації», – додали в ньому.

Насправді, як нагадує pch24.pl, «Fiducia supplicans» не базується на попередньому вченні Церкви. У документі про це взагалі не йдеться, бо нема на що посилатися. Святий Престол займається проблемою гомосексуальних стосунків з 1975 року і завжди критично їх оцінював. Ще у 2021 році Конгрегація доктрини віри категорично відмовилася від благословення одностатевих пар. «Fiducia supplicans» — це повна революція в церковному вченні.

Документ також не ґрунтується на Святому Письмі, яке суворо засуджує одностатеві стосунки. «Fiducia supplicans» посилається на Святе Письмо щодо суті благословення, але показує, що Бог благословляє те, що є об’єктивно добрим. В ньому згадується, наприклад, як Господь Ісус благословляв дітей і апостолів. Це не має нічого спільного з благословенням гомосексуалістів як пари, що посилає чіткий сигнал підтримки їхнього союзу. У Декларації відкрито сказано, що в таких відносинах наче є багато хорошого.

«Fiducia supplicans» була відкинута багатьма єпископами по всьому світу, від Сполучених Штатів до Південної Америки та від Європи до Африки. В Африці кілька єпископських конференцій відхилили цей документ. Ніколи в історії Церкви не було такого спротиву ватиканському документу.

Єпископом Гонконгу є Чоу Сау-Ян. Він єзуїт. У 2023 році Франциск іменував його кардиналом.