Єпископи Нью-Мексико: ні смертній карі
  • Срд, 31/08/2016 - 15:19

Єпископи американського штату Нью-Мексико виступили з рішучою заявою проти законопроекту про повернення смертної кари в цьому штаті, називаючи таку міру покарання «практикою, непридатною з моральної точки зору».

У Нью-Мексико смертна кара була скасована в 2009 році, однак після недавнього вбивства поліцейського в місті Хач місцевий губернатор Сюзана Мартінес вступила з пропозицією знову запровадити вищу міру покарання.

У заяві, опублікованій на сайті Архиєпархії Санта-Фе, американські єпископи пишуть, що «скасування смертної кари стала віхою, яка дозволила Нью-Мексико перейти від культури насильства до культури миру, справедливості та любові». Прелати підтверджують вчення Церкви про святість життя і його захисту «від зачаття в утробі матері до природної смерті».

«Завжди трагічно і сумно, - наголошують єпископи, - коли вбивають члена громади. Однак на шляху цих безглуздих актів повинні стати систематичні зміни в суспільстві, починаючи з найменших. Злочин може бути припинено завдяки інвестуванню в соціальний капітал». Американські прелати закликають до такої справедливості, яка здійснюється заради виправлення, а не заради покарання.

«Ми приєднуємося до Папи Франциска і його попередників, - підкреслюють єпископи штату Нью-Мексико, - і до їх неухильного заклику до скасування практики страти. За останні п'ять років уже п'ять американських штатів прийняли закони про її скасування. Ми виступаємо проти законопроекту Сюзан Мартінес про відновлення смертної кари і закликаємо законодавчі органи відхилити цю пропозицію».