Єпископи Північної Ірландії: «Ми приголомшені рішенням уряду щодо абортів»
  • Птн, 03/04/2020 - 13:52

Під час пандемії коронавірусу, тоді як усі ресурси спрямовані на порятунок кожного людського життя незалежно від віку, потенціалу та умов життя людини, набуває чинності «екстремальний» закон про аборти, який повністю позбавляє правового захисту ще ненароджених небажаних дітей.

Католицькі єпископи Північної Ірландії опублікували відкритий лист до суспільства у зв'язку з набуттям чинності північноірландського акту 2019 р.

Акт, який містить низку законів, схвалив торік британський парламент для того, щоб поширити на Північну Ірландію деякі положення, що вже діють у Сполученому Королівстві. Одне з них стосується легалізації аборту: переривання вагітності тут узаконили ще 1967 р. для Англії, Шотландії та Уельсу, проте закон виключав Північну Ірландію.

 «Сьогодні вся країна, всі ми, і особливо медичний персонал, робимо все можливе, щоби рятувати людські життя, – пишуть єпископи. – Водночас кількість смертей унаслідок коронавірусу продовжує зростати. Журналісти часто нагадують, що за статистикою стоять реальні люди і їхні життя важливі незалежно від віку і від здібностей, від статі та від середовища. Щоб обмежити втрати людських життів, уряд Сполученого Королівства робить значні інвестиції, надаючи необхідні ресурси для лікування пацієнтів і для захисту життя персоналу, який виконує своє служіння на передовому фронті. У цьому контексті ми засмучені та приголомшені рішенням уряду ввести екстремальні правові норми для надання абортивних послуг у Північній Ірландії. Вони виходять далеко за межі вимог закону і повністю ігнорують думку багатьох громадян». За словами єрархів, застосування цього закону полегшить встановлення одного з найліберальніших абортивних режимів у світі.

«Життя кожної матері важливе, як і життя її ще ненародженої дитини. Нові норми засновані на правовій передумові про те, що народжена дитина не має прав за винятком тих випадків, коли вона є бажаною. Однак кожна ненароджена дитина має цінність незалежно від віку і здібностей, від статі та  середовища; вона має право на захист з боку суспільства, до якого належить і повагу якого заслуговує. Кожна жінка, що зіштовхнулася з незапланованою вагітністю, теж важлива і має право на догляд і на захист від будь-якого тиску на користь аборту». Прелати наголошують, що з моменту набуття чинності закону «деякі ще ненароджені діти залишаться абсолютно беззахисними, і ніхто не зможе нічого для них зробити з того моменту, коли приймуть рішення про переривання вагітності».

Північноірландський єпископат зазначає, що Асамблея Північної Ірландії не вільна від зовнішнього впливу. Політики, як і всі люди доброї волі, що визнають екстремальний характер цього закону, не повинні слухняно приймати його просування, тому єрархи закликають звернутися до влади з письмовою петицією, в якій будуть викладені аргументи проти цього закону.

 «У суспільстві, де просувають і вихваляють культуру життя, – наголошують єпископи, – права матерів і їхніх ще ненароджених дітей повинні бути завжди захищені. Ми, єпископи Північної Ірландії, оновлюємо наше зобов'язання співпрацювати з усіма секторами суспільства заради того, щоб ця культура життя стала реальністю для всіх».