Єпископи США: як християни ми покликані протистояти культурі смерті
  • Нед, 19/07/2015 - 00:56

«Для творення культури життя повинна бути скасована смертна кара», - підкреслюють у спільній заяві голова Комісії справедливості і розвитку людини монс. Томас Венські та президент Комітету захисту життя кардинал Шон О'Меллі. Заява прозвучала в десяту річницю кампанії Єпископської конференції США проти смертної кари.

У документі єпископи висловлюють сподівання, що в їхній країні «перестануть вчити не вбивати, страчуючи при цьому вбивць»: «Це замкнене коло насильства принижує все людство». Відзначаючи значний поступ у боротьбі зі смертною карою, прелати заявляють, що «вища міра покарання неприйнятна, будучи злочином проти святості життя і гідності людської особи». Католицька віра пропонує унікальний погляд на злочин і покарання на основі милосердя і спасіння, а не винесеного вироку. «Якщо суспільство в змозі захистити себе, не знищуючи людського життя, то, маючи таку можливість, воно зобов'язане це робити незалежно від тяжкості злочину».

Монс. Венські і кардинал О'Меллі відзначають, що «всі ми грішники», але через спокутну силу Свого Хреста Ісус Христос «дарував нам вічне життя». Смертна кара «позбавляє будь-якої перспективи перетворення душі засудженого до нового життя». Таким чином, «опозиція католиків щодо смертної кари корениться в милосерді» і захисті самого життя, тому що «залишає шанс для навернення навіть найзатятіших грішників».

Висловлюючи братську солідарність і глибоке співчуття жертвам злочинів та їх сім'ям, єпископи Сполучених Штатів Америки закликають «визнати людську гідність людей, які вчинили злочин, тому що навіть коли ті зобов'язані сплатити свої борги перед суспільством, їм повинно бути надано співчуття і милосердя».

У спільній заяві пропонуються чотири практичні рекомендації: молитися за жертви злочинів, за засуджених до смертної кари і за працівників судових органів; знаходитися поряд з сім'ями загиблих, несучи їм любов і співчуття Христа; освоювати вчення Церкви про смертну кару і популяризувати його в суспільстві; і, нарешті, закликати політиків до відповідних дій із захисту суспільства та скасування смертної кари.

«Як християни, - йдеться в заяві, - ми покликані протистояти культурі смерті, засвідчуючи про щось більше і досконале: про Євангеліє життя, надії і милосердя».