Європарламент звинувачує у вбивствах нігерійських християн … зміну клімату!
  • Втр, 13/02/2024 - 14:21

На Різдво 2023 року бойовики фулані в Нігерії вбили 195 християн у щонайменше 20 громадах штату Плато. У резолюції від 6 лютого Європарламент засудив ці акти насильства, однак формулювання та мотивація депутатів викликає запитання.

У резолюції із закликом знайти винуватців нападів та притягнути їх до відповідальності, євродепутати відкидають релігійну складову нападів, адже вона нібито не доведена, бо немає показів винуватців.  «У той час, як конфлікт все частіше описується в релігійному контексті, злочинці ще не названі, і слід взяти до уваги кілька факторів, наприклад, конкуренцію за землю, викликану стрімкою зміною клімату та неспроможністю влади притягнути до відповідальності винних у насильстві», — йдеться в документі. Про це повідомляє c4u.org.ua.

Далі європарламентарі закликають нігерійську владу гарантувати дотримання прав людини в країні, і висловлюють стурбованість стрімкими темпами зміни клімату в Нігерії. Таким чином вони свідомо намагаються зрушити фокус із очевидного релігійного переслідування на мейнстримну тему зміни клімату.

Зв’язок між зміною клімату і масовими вбивствами вони пояснюють спустеленням деяких північних регіонів та зменшенням площі родючої землі на території, яку контролюють переважно радикальні ісламістські угруповання. Однак в цьому контексті фокусування уваги на кліматі замість конкретних злочинів ісламістів є просто цинічним. Всі обставини, включно з датою масового вбивства, вказують на явний релігійний характер протистояння, а не лише конкуренцію за землю.

За даними правозахисної організації Open Doors, тільки минулого року понад 80% всіх жертв джихадистів у Нігерії були християнами, при тому, що вони становлять менше половини населення. Також варто пам’ятати, що різанина на Різдво — це лише один із численних системних епізодів розправи над християнами в Нігерії.

В останні роки масові вбивства стали регулярними, а в 2022 році Нігерія стала світовим лідером за кількістю вбитих християн (5014) та викрадених (4726). Ця катастрофічна ситуація пояснюється кількома факторами: Нігерія тільки формально правова держава, політичні еліти занадто корумповані, щоб докладати реальних зусиль для захисту сільського населення.

Центристські та ліві політики здебільшого ігнорують права та потреби християни як групи вірян із конкретною релігійною ідентичністю. Більшість лівих визначають християнство як фактор пригноблення, тому замовчують чи відкидають інформаційні приводи, пов’язані із переслідуванням саме християн. Навіть коли мова йде про системне гоніння, вбивства і теракти, то вони намагаються знайти альтернативні пояснення і створити причинно-наслідкові зв’язки для підтвердження власних наративів (у цьому випадку спроба прив’язати масові вбивства до зміни клімату).

Правозахисна організація ADF International розкритикувала резолюцію ЄП за неуважність та ігнорування релігійних мотивів різанини. Вони наполягають на тому, що напади були організовані радикальними пастухами фулані, які навмисно націлилися на християнські поселення. Деякі члени Європейського Парламенту також висловили незадоволення з приводу змісту документа та розкритикували недоцільну увагу до зміни клімату та екологічних проблем, бо це приховує справжню проблему ісламського екстремізму.