ISIS «зітре з лиця землі мову Ісуса»
  • Нед, 17/08/2014 - 17:12

Наступ терористичної «Ісламської держави» в Іраку (ISIS) супроводжується не тільки масовим винищення людей і гуманітарними катастрофами - він загрожує знищити древню арамейську мову, якою розмовляв Ісус.

Єдина велика громада, яка досі говорить на мові Ісуса, живе в долинах Ніневії - давнього християнського району Іраку, захопленого бойовиками на початку серпня на шляху з Мосула в Курдистан.

За даними ООН, близько 200000 християн цього району втікали зі своїх будинків перед наступом ISIS 6 серпня. Терористична організація нещадно винищує етнічні та конфесійні меншини «невірних» і в Іраку, і в Сирії.
Втеча іракських християн, однак, представляє не тільки гуманітарну, але і «культурну катастрофу історичного масштабу», загрожуючи загибеллю стародавньої арамейської мови, пише на сторінках Financial Times Росс Перлін. Поки носії мови жили компактно на своїй батьківщині, мова зберігалася, але в умовах вигнання і розсіювання вона може безслідно зникнути протягом двох поколінь.

Відзначимо, що до відносно недавнього часу громада носіїв арамейської мови жила і на території Ізраїлю, в галілейському містечку Джіш (Гуш хала). Близько десяти років тому в містечку з'явилися ентузіасти, які вирішили відродити арамейську «так само, як Еліезер Бен-Ієхуда відродив іврит». Але іврит залишається поки єдиним в історії прецедентом відродження до життя стародавньої «мертвої» мови.