Італія: єпископ відмовився прийняти «брудні гроші»
  • Втр, 15/11/2016 - 19:53

Єпископ італійського міста Локрі Франческо Оліва відмовився від щедрого пожертвування на ремонт покрівлі храму, оскільки мова йшла про гроші сумнівного походження, ймовірно, пов'язані з ндрангетою. Потім гроші для церкви все одно знайшлися - завдяки пожертвам «вісім тисячних» і щедрості парафіян. Про те, чому все це сталося, розповів Радіо Ватикану сам єпископ калабрійского міста.

«У нашому служінні ми завжди знаходимося в руках у Господа. Він нас супроводжує, і я абсолютно не боюся. Взагалі я не зробив нічого особливого, - каже єпископ. - Ми хочемо пройти такий же шлях у всій нашій Церкві, приділяючи увагу території, тому, що відбувається навколо нас. Пора Церкві показати, що вона чужа всьому, що може вплинути на неї або представити негативно. Наша територія зовсім не схожа на інші, це проблемна територія, віддалене місце, і ми знаємо, що тут процвітає організована злочинність».

Мафія завжди прагнула зблизитися зі священиками, і Його Преосвященство пояснює це тим, що якщо людину вдається «затягти» в мафіозний менталітет, то вивільнитися потім дуже важко. Цей феномен «має коріння в культурі, висхідній до давніх часів». На жаль, він закріпився на цій землі і в силу соціального неблагополуччя регіону.

На питання про те, чи побоюється єпископ наслідків свого кроку для громади, монс. Олива відповідає:
«Я б не хотів нічого побоюватися, але хочу просто сподіватися, що все це буде знаком для всіх, нагадуванням, що потрібно уважно ставитися навіть до простої пожертви. Якщо є підозри в її двозначності, священикові, Церкви слід подумати, перш ніж її приймати. Папа Франциск подає нам всім приклад і вчить нас дуже важливої речі: Церква не приймає грошей, коли є найменша підозра, що вони 'брудні'».

Церква повинна відігравати свою роль в боротьбі зі сформованою в регіоні ситуацією, в першу чергу на рівні виховання і освіти. Крім того, необхідно бути «пильними і обережними», вважає єпископ Локрі.