Ізраїль: християнські школи протестують проти дискримінації
  • Птн, 29/05/2015 - 13:10

Християнські школи Ізраїлю організували 27 травня великомасштабну акцію протесту перед будівлею міністерства освіти в Єрусалимі. Учасники акції - єпископи, священики, чернецтво, пастори та батьки школярів - висловили обурення дискримінацією з боку ізраїльської влади.

Сьогодні в християнських школах Ізраїлю - від початкових до університетів - навчається близько 30 000 людей, як християн, так і послідовників інших релігій. За ізраїльськими законами, вони вважаються «визнаними, але не державними» школами і отримують субсидії від міністерства освіти, пише Благовест Інфо.

Незважаючи на те, що християнські школи в Ізраїлі завжди високо цінувалися за якість освіти, з року в рік їх фінансування продовжує скорочуватися. За десять останніх років бюджет цих шкіл зменшився на 45%, з обуренням нагадали маніфестанти. Це змусило керівництво шкіл збільшити плату за навчання, і навчання в школі стало перетворюватися в тяжкий тягар - особливо для арабських сімей, доходи яких набагато нижчі, ніж у середньому по країні.

Торік міністерство освіти опублікувало нові правила, що обмежували розмір плати за навчання, яку можуть платити батьки. Ці заходи: скорочення бюджету і обмеження плати - для багатьох шкіл рівнозначні смертному вироку.

 Спеціальний комітет при бюро християнських шкіл в Ізраїлі протягом восьми місяців вів переговори з міністерством освіти, яке запропонувало перетворити християнські школи у державні. Однак у Церкві побоюються, що ця ініціатива, по суті справи, ознаменує кінець християнської освіти як такої і завдасть смертельного удару по християнським громадам Святої Землі. Переговори з міністерством припинили.

Багато християнських шкіл в Ізраїлі старші, ніж сама ізраїльська держава: вони були створені в XIX – на початку ХХ ст. під егідою колоніальних держав.

Демонстранти закликали міністерство освіти повністю відновити фінансування християнських шкіл та інших освітніх установ, щоб полегшити тягар, який лягає на плечі батьків.