Кардинал Берк: “Ми зобов’язані виконувати все, що Папа оголошує як намісник Христа на землі, доки це відповідає депозиту віри та вченню Церкви щодо віри та моралі”
  • Пон, 20/11/2023 - 18:39

“Було б чудом, якби із синодальності вийшло щось добре “, – говорить кардинал Реймонд Лео Берк. Він також закликає до інтенсивної молитви за Папу, вказуючи, що Франциск – законний наступник св. Петра. Про це пише pch24.pl, посилаючись на calltoholiness.com

Кардинал Реймонд Лео Берк був учасником конференції Call to Holiness, організованої в листопаді у США. Під час зустрічі він відповів на запитання присутніх у залі. Багато з них стосувалися підходу до понтифікату Франциска.

“Ми зобов’язані виконувати все, що Папа оголошує як намісник Христа на землі, доки це відповідає депозиту віри та вченню Церкви щодо віри та моралі”, – сказав він.

Кардинал додав, що папа має розрізняти дві реальності: він є водночас чоловіком, який власне є папою, – і Намісником Христа на землі. “У минулому папи рідко висловлювалися, лише коли представляли доктрину Церкви. Вони робили це для того, щоби люди не думали, що те, що вони говорять просто як люди, є частиною Учительського Уряду, депозиту віри”, – сказав він.

“Катедра Петра є для того, щоби захищати і поширювати віру і таким чином приносити єдність між єпископами”, – додав він.

Кардинал Берк також наголосив, що недоречно ставити під сумнів легітимність понтифікату Франциска.

“Я абсолютно не сумніваюся, що Папа Франциск є Папою. [Таке запитання] може змусити нас задумуватися про те, як наш Господь піклується про Церкву, що Він дозволив, щоб ця особа була обрана на Петровий Престіл, і перебуває там десять років з усіма наслідками того, що він не є справжнім Папою”, – сказав він. На думку кардинала, вдаватися до подібних спекуляцій дуже небезпечно, оскільки це припускає, що Христос покинув свою Церкву, допустивши, щоб якийсь узурпатор захопив у ній владу.

Відповідаючи на запитання про Синод про Синодальність, кардинал зазначив, що слова синодальність ніколи не існувало в Церкві, і робити синод про синод просто безглуздо. За його словами, синодальність є інструментом для просування певних вчень і практик, насамперед щодо сексуальних звичаїв. Він нагадав, що генеральний релятор Синоду кардинал Жан-Клод Оллеріш постулював зміну вчення Церкви про сексуальність; а проте це вчення походить із Божественного джерела і тому не може бути переписане. “Було б чудом, якби з [синоду] вийшло щось добре”, – підсумував він.

Кардинала також запитали про те, як сім’я повинна ставитися до свого члена, який бореться з гомосексуалізмом. “Завжди треба любити. Бути люблячим також означає чесність і правдомовність. Ми не можемо переконувати таку людину, що потурати її гомосексуальним схильностям – це добре. При цьому він закликав до великої обережності з огляду на те, що вся культура проти нас: стверджується, що гомосексуалізм — це нормально, що це просто інша форма любові; навіть у Церкві є такі люди, як отець Джеймс Мартін та інші, які пропагують таку позицію. Проте такий культурний наратив не може звільнити нас від обов’язку справді піклуватися про члена сім’ї та намагатися направити його на шлях істини”, – сказав він.