Кардинал Ґуджеротті: нова гідність в ім'я часто забутого Сходу
  • Нед, 01/10/2023 - 18:19

У інтерв’ю для ватиканських медіа новий кардинал Клаудіо Ґуджеротті розповів про увагу Святішого Отця до Східних Церков та зусилля Церкви на користь миру для народів, які страждають від збройних протистоянь.

У суботу, 30 вересня 2023 р., під час звичайної прилюдної консисторії на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск ввів у сан двадцять одного кардинала. Серед них – Клаудіо Ґуджеротті, Префект Дикастерії для Східних Церков. У інтерв’ю, яке новий кардинал дав напередодні для ватиканських медіа, він поділися думками про значення цієї гідності, а також про необхідність надати голос тим, хто страждає від нестабільних ситуацій у своїх країнах.

Знак особливої уваги до Східних Церков

Роздумуючи над обрядами під час консисторії, кардинал Ґуджеротті виділив багатство значень, серед яких особливо відображено таїнство поєднання кардинала з особою та місією Наступника апостола Петра. На його думку, надання кардинальської гідності очільнику Дикастерії для Східних Церков означає не лише важливість Сходу, але передусім – відчуття того, що «його шанують, про нього думають, а отже, люблять». Кардинал Ґуджеротті зауважив, що майже всі Східні Церкви перебувають на територіях у ситуаціях дестабілізації, війни чи значних труднощів. «Кардинальська гідність означає привертати увагу світу до цих ситуацій, які часто торкаються самих народів, яких не вважають головними дійовими особами, створюючи холодне мовчання навколо їхнього існування, адже, крім війни між Росією і Україною, існують ще сотні воєн, про які ми ніколи не говоримо», – зауважив він.

Очільник Дикастерії наголосив на тому, що Східні Церкви, як католицькі, так і православні, відзначаються близькістю до людей. «Це дає їм можливість доносити послання, які краще доходять до сердець простих людей, ніж традиційна недовіра народу до влади. Роль, яку оберуть для себе Східні Церкви, також матиме вирішальне значення для психологічного сприйняття труднощів і надії на вихід з них», – сказав він.

Горе простих людей у Нагірному Карабаху

Що стосується залученості Святого Престолу на користь миру у Нагірному Карабаху, то кардинал Ґуджеротті сказав, що «Святий Престол рухається» та робить все, що може. На його думку, у протистоянні необхідно відштовхуватися від страждань людей та вбивств, які є абсолютно неприйнятними, шукаючи необхідне вирішення. «Ми повинні зрозуміти, що якщо Захід не прислухається до справжньої чутливості тих, хто переживає трагедію, ми будемо й надалі марно говорити, тому що в технічному і цинічному сенсі, скрізь гине якась група людей. Перш за все ми повинні розуміти, що там існує історія болю, яка починається з незапам'ятних часів, а потім, що якщо там буде розв'язана гра сил, чужих західному блоку і його інтересам, то заплатить за це сам Захід. У цьому суть», – сказав Префект Дикастерії для Східних Церков, наголошуючи на горі збідованих людей, які опинилися в умовах збройного протистояння.