Кардинал Паролін: Наркотики не можна перемогти наркотиками
  • Срд, 23/12/2015 - 14:41

Увечері 22 грудня кардинал П'єтро Паролін відслужив Літургію з нагоди початку Ювілею Милосердя і наближення Різдва в Італійському центрі солідарності імені дона Маріо Піккі. Ця структура, розташована в Римі, піклується про людей з наркотичною залежністю. У своїй проповіді Держсекретар Ватикану нагадав, що у боротьбі з наркотиками неможливо здобути перемогу за допомогою наркотиків: для цього потрібні профілактичні заходи.
Кардинал наголосив, що перед людською трагедією наркоманії Церква не може перебувати в мовчанні і в бездіяльності. Держсекретар нагадав про слова Папи Франциска, виголошені за різних обставин упродовж минулого року:

«Наркотики не можна перемогти наркотиками! Це зло, а щодо зла не може бути поступок або компромісів. Проблему не можна вирішити, дозволяючи людям, що вживають наркотики, використовувати також психотропні препарати задля зниження збитку».

Кардинал зазначив, що «легалізація так званих «легких наркотиків», навіть часткова, – є сумнівною з погляду законодавства, – не досягає запланованих результатів. Ліки, що замінюють наркотики, не є достатньою терапією, але тільки завуальованим способом змиритися з цим феноменом».

Проблему наркоманії можна побороти за допомогою «працевлаштування, освіти, спорту, здорового способу життя»: ці фактори сприяють підвищенню «самооцінки нових поколінь». Церква веде за руку всіх тих, хто бажає звільнитися від рабства наркотичної залежності. Зразком такої дієвої та конкретної допомоги був дон Маріо Піккі, якого кардинал порівняв з «Добрим самаритянином з притчі Ісуса».

«Ваше життя, – зазначив ватиканський прелат, – зі шрамами, що говорять про страждання і біль, є також розповіддю про воскресіння Христа, яке відбувається у вас». Є багато чудових історій перемог; прекрасний стимул дивитися в майбутнє з упевненістю – це приклад багатьох молодих людей, які, бажаючи уникнути наркотичної залежності, вирішують повернутися до нормального життя.

Кардинал П'єтро Паролін звернув увагу на залежності нових часів, такі як «нестримна пристрасть до веб-серфінгу, шопінгу, азартних ігор, до їжі та сексу».

Ключовим кроком на шляху їхнього подолання є «профілактика, яка повинна бути прийнята всім суспільством у цілому: тоді освітня, культурна та професійна підготовка зможе охопити щораз більшу кількість молоді, і не тільки тієї, що перебуває в групах ризику».

Після Літургії в Італійському центрі солідарності імені дона Маріо Піккі кардинал Паролін нагадав про звернення до Папи Франциска групи вкладників чотирьох банків, яким вдалося уникнути краху завдяки уряду.

Держсекретар Ватикану зазначив, що Святіший Отець дуже близький до проблем і ситуацій людей. Щодо трагедії міграції кардинал закликав міжнародне співтовариство дати ефективні відповіді. З приводу релігійних символів ватиканський прелат наголосив, що вони не ображають почуттів віруючих інших релігій, тому не можна допускати відступів від існуючої практики.