Католиків у ЄС найбільше
  • Птн, 23/05/2014 - 13:48

Католики є найбільшою релігійною громадою ЄС. Статистика свідчить, що католиками є 54 відсотки жителів країн-членів ЄС, 273 млн. європейців. За ними за кількістю йде спільнота протестантських церков, яка об’єднує лютеранські, методистські, реформаторські церкви, – 50 млн. віруючих. Англіканська церква у Великобританії має 26 млн. членів.

Третьою за кількістю – після католиків і протестантів – є спільнота православних, які мають вісім незалежних (автокефальних) церков у Румунії, Болгарії, Кіпрі, Греції, Фінляндії, Польщі, Естонії, Чехії та Словаччині. Православні християни становлять більшість у Румунії, Болгарії, Греції та на Кіпрі. В ЄС вони живуть також є члени інших церков православної традиції, але їх точна кількість невідома.

За статистикою, у ЄС живуть щонайменше13 мільйонів мусульман. За даними Центральної ради мусульман, у Німеччині їх вже є понад 22 млн. Найбільше послідовників ісламу є у Франції (6 млн.), у Німеччині (4–6 млн.), у Великобританії (2,7 млн.), у Нідерландах (офіційні цифри 2008 – 825 тис.).

Євреї становлять невелику релігійну групу в Європейському Союзі, щодо них немає точних статистичних даних. Найбільша спільнота (п'ятсот тисяч) живе у Франції, більшість з них – в Парижі. У Великобританії близько 300 тисяч євреїв, у Німеччині – 1,1 млн. Хоча за деякими оцінками, ця кількість може бути вдвічі вищою.

Колоніальне минуле Великобританії спричинилося до скупчення на її території індусів ( 817 тис.) і сикхів ( 423 тис.). Буддистів там від1 до 4 млн. осіб.

Зростає також кількість людей, що не ототожнюють себе з жодною релігійною громадою – 15–17 відсотків населення ЄС.

За матеріалами KNA