Китай переслідує християн, але підтримує язичників Тайваню
  • Чтв, 04/01/2024 - 10:33

Комуністичний Китай — це найвпливовіша країна серед гонителів християн. За останні роки китайський уряд запровадив жорстку систему обмежень та контролю над релігійними людьми, зокрема християнами. За нинішніх умов неможливо залишатися вірним християнином офіційно, адже підконтрольні уряду церкви стають засобами інтеграції християн в китайське комуністичне суспільство. При цьому КНР використовує язичницькі народні вірування для посилення впливу Пекіна на Тайвані.

Наприкінці 2023 року вищий політичний радник Пекіна Ван Хунін закликав християнські групи Китаю забезпечити «суворе» управління релігійними справами. Церковні лідери повинні «дотримуватися курсу китаїзації християнства», основних цінностей соціалізму та традиційної китайської культури. При цьому держава прямо втручається в процес обрання лідерів протестантських церков та католицьких єпископів. Служителі зобов’язані скеровували громади до тісного об’єднання навколо партії та уряду, а також протистояти «шкідливим американським впливам».

Християнство в Китаї зіткнулося з посиленими обмеженнями після того, як до влади прийшов Сі Цзіньпін. У 2015 році він представив концепцію «китаїзації релігії», яка передбачає зрощення доктрин із політикою партії, комунізмом і китайськими язичницькими традиціями. Єдина можливість зберігати чисте євангельське вчення — це бути частиною підпільної чи домашньої церкви. Однак щодо таких християн розгортаються жахливі репресії, адже спротив китаїзації релігії розцінюється як екстремізм і національна загроза.

Але китайських комуністів важко назвати ідейними матеріалістами, адже вони вміло маніпулюють релігійними питаннями на свою користь. В КНР вони руйнують цілі спільноти, влаштовують стеження та сприяють доносам на домашні церкви, а прокитайські мережі на Тайвані працюють з місцевими язичниками, щоб формувати спільний з Китаєм культурний та інформаційний простір.

Цього року у Тайвані відбудуться вибори президента і Пекін зацікавлений у перемозі прокитайських сил, які б штовхали країну до об’єднання з КНР. Для пропаганди політичної єдності використовують спільні для китайців і тайванців народні вірування.

Reuters та ВВС повідомляють про роботу китайських спецслужб із язичниками Тайваню, які сповідують культ божества Мадзу. «Пекін використовував релігійні лінії, щоб підтримувати наратив об’єднання. «Повернення додому» та «обидві сторони Тайванської протоки є однією сім’єю» — це центральні теми не лише політичних, але й релігійних [язичницьких] діалогів між протокою», — говорить соціолог Мін Шо Хо, якого цитує ВВС.

 Наразі тайванські спецслужби вже зафіксували активність китайських чиновників довкола язичницької консолідації, однак інформаційна кампанія запущена і зупинити її непросто. У цій стратегії можна простежити елементи технологій, які використовувала росія в гібридній війні і КНР дедалі активніше повторює досвід своїх російських колег.