Коментар нунція в Україні про Центр милосердя та склад Карітасу у Львові
  • Суб, 23/09/2023 - 15:18

Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас прокоментував освячення екуменічного Центру милосердя та подію знищення складів Карітасу у Львові.

Коментар опублікувала сторінка Львівської архідієцезії.

«Освячення екуменічного Центру милосердя має декілька значень. Для мене особисто це теж зустріч з посланцем папи Франциска, який вже сьомий раз відвідує Україну. Це наче відчути майже фізичну присутність папи тут, у Львові, через декілька днів після бомбардування логістичного центру Карітас.

Крім того, ця подія – це святкування того, що робить милосердя і це молитва про те, щоби Господь нас захистив. Бо ми не маємо достатньо зброї, щоби захистити Україну від агресора, але наша головна зброя, щоби будувати мир – це Господь. Як підчас Святої Меси ми кажемо “Господи, якщо хочеш, скажи лише слово і ми будемо спасенні”. І Україна буде врятована і мир буде захищений. Тому такі важливі діла милосердя і молитва, дуже сильна молитва, яка єднає нас всіх, не тільки християн в Україні, але всіх віруючих і не віруючих, усіх хто вірить в людство, в добро, у Творця. Тому я вдячний за можливість бути тут у Львові і разом освятити цей Центр».

Є багато негативних коментарів з приводу знищених складів Карітасу. А як ви особисто сприйняли цю новину?

«Це жахлива новина, але таке стається не вперше. Наприклад у Херсоні католицькі священники кажуть, що ніколи не знають, чи довезуть гуманітарну допомогу до місця призначення чи вона буде знищена ворогом. А тут масштаби ще більші, бо це великий склад, адже немає можливості відправити вантажівки одразу до Херсона, Харкова чи Запоріжжя, тому що водії Карітасу це волонтери і вони їдуть тоді, коли мають можливість, у вільний від основної роботи час. Згоріло 300 тон допомоги, це багато. Але якщо порахувати скільки всього Україна отримала гуманітарної допомоги за час війни, то це є значно більша кількість. Тільки кардинал Конрад Краєвський привіз до України 120 вантажівок допомоги. Карітас-Спес понад 1000, а ще є Карітас України, то я вже навіть не знаю скільки допомоги прийняли і роздали вони. Тому, так – 300 тон це багато, але це теж свідчення того, скільки ми допомоги отримуємо щодня, щотижня, протягом усього цього часу і ми маємо бути вдячні усім благодійникам, які нам так допомагають».