Літні табори для українських дітей емігрантів Іспанії «Світло віри у моєму житті»
  • Чтв, 11/07/2013 - 10:17

З 29 червня по 7 липня 2013 року в Іспанії у м. Мадрид (Алкоркон) та м. Алкала з благословення Апостольського Візитатора владики Діонісія (Ляховича) та отця пароха Івана Липки відбулися літні християнські табори під назвою «Світло віри у моєму житті» для українських дітей емігрантів, котрі проживають в Іспанії.

Дані заходи організовані та проведені працівниками Катехитично-педагогічного інституту УКУ та педагогічним і батьківським комітетами шкіл м. Мадрид і м. Алкала. Фінансову підтримку надали: Управління освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Патріарша катехитична комісія УГКЦ та місцеві українські громади.

Понад 60 учасників таборів під проводом досвідчених провідників (працівників Катехитично-педагогічного інституту УКУ, студентів кафедри Загальної та соціальної педагогіки УКУ) обговорювали та вивчали тематики християнських та національно-патріотичних цінностей. Кожен день розпочинався з молитви, виконання гімну України та підняття національного прапора. Протягом дня учасники таборів брали участь у різних заходах, побудованих на засадах християнської моралі та національно патріотичних цінностей. Духовне життя таборян було гармонійно поєднане з активним відпочинком, який включав спортивні ігри та турніри, конкурси, творчий відпочинок.

3 та 4 липня літні табори відвідав владика Діонісій (Ляхович) котрий взяв активну участь у таборових заходах (молитві, дискусіях на актуальні для молоді теми та дозвільній програмі), проводячи час разом з українськими дітьми та молоддю.

Останній день учасники провели спільно зі своїми родинами, беручи участь у Божественній Літургії та активному дозвіллі, організованому провідниками. Це дало нагоду сім’ям згуртуватися, глибше усвідомити важливість цілісності християнської родини та пізнати цінність спільного відпочинку.

Літні табори, які вдалося здійснити завдяки підтримці Управлінню освіти і науки ЛОДА, є дуже цінним внеском у зростання і розвиток українських дітей в Іспанії, котрі почерпнули багато нового, збагатилися духовно та мали змогу перебувати разом творячи українське середовище, в якому панували радість, любов та взаєморозуміння. Вони відчули, що є хтось в Україні, хто про них турбується та переймається їхнім життям.

А ось і враження учасників таборів, якими вони поділилися:

«Мені дуже подобається цей табір, тому що я можу відкрито говорити та питатись про речі, які я ще не знала. Цей табір мені нагадує Україну, і хоча ми далеко, ми не перестаємо бути українцями» (Роксолана Романюк, 14 років).

«Я дуже хочу, щоб табір був кожного року. В таборі мені подобаються ігри і тут дуже весело. Хочу, щоб табір не закінчувався» (Оля Знитиня, 9 років).

Цінними виявилася табори і для педагогів українських шкіл в Іспанії, особливо для вчителів християнської етики та релігії, котрі беручи активну участь у таборах, мали можливість отримати новий досвід навчання та виховання в нових умовах еміграції.

Педагогічний та батьківський комітет українських шкіл м. Алкали та м. Мадрид щиро вдячні Управлінню освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації та Патріаршій катехитичній комісії які фінансово підтримали проект «Літні табори для українських дітей емігрантів в Іспанії», як і за передану літературу: «Даний захід та література є цінним скарбом для наших шкіл і великою допомогою у процесі навчання і виховання українських дітей емігрантів в Іспанії».