Литва: католицький священик увійшов до трійки найвпливовіших громадських діячів країни
  • Птн, 02/09/2016 - 10:29

У рейтингу найвпливовіших громадських діячів Литви, який на основі опитування різних груп населення склали портал "Delfi" і журнал "Reitingai", виявився католицький священик Річардас Довейко.

Коментуючи результати опитування, професор Університету управління та економіки Ірміна Матоніте сказала, що в авторитарних країнах найбільше значення має політична і економічна еліта, а в країнах з ліберальною демократією є третя складова - недержавний, громадський або третій сектор. У цю групу входять: університетська еліта, діячі мистецтва, представники неурядових організацій, ЗМІ, а також Церкви.

В даному випадку в дослідженні громадські працівники охоплюють академічну еліту, діячів мистецтва і духовенство. Священик Довейко займає в рейтингу третю позицію. Сам він скромно сказав, що він просто служить людям.

Священика часто бачать в колі відомих людей, він бере участь в благодійних заходах, в житті суспільства, він поєднував шлюбом багато відомих людей. Деякі шлюби розпалися, інші подружжя живуть в мирі та злагоді і привозять хрестити своїх дітей. Зараз Довейко є настоятелем в Пілайте (Вільнюс). В ієрархії Литовської католицької Церкви він не займає ніяких посад. На питання про його популярніость, Довейко відповів, що священиком стають не для себе, а для інших.

"Кожного священика повинно бути видно, його повинні чути вірні, громада, він повинен використовувати таланти, якими наділений", - резюмував Довейко.