«Матері, які втратили дітей на війні, не стали бездітними, а – матерями Героїв», – Владика Володимир до «Матерів в молитві»
  • Нед, 09/07/2023 - 14:17

Синівськими устами дякую вам, дорогі матері, за неустанну молитву. Ми дякуємо за великий дар спільноти «Матері в молитві» у нашій Церкві. Суттю і покликанням цієї спільноти є передусім витривала молитва. Синівськими устами дякую вам, дорогі матері, за неустанну молитву. Дякую вам в імені синів і дочок нашого народу, а передусім в імені тих дітей, які на фронті. Вони відчувають цей могутній тил молитви, яка ламає залізо.
Про це зазначив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді з нагоди архиєпархіяльного з’їзду руху УГКЦ «Матері в молитві» в Брюховичах сьогодні, 8 липня 2023 року
.

«Люба моя, дорога мамо! Сьогоднішній молитовний з’їзд є днем прослави материнства. Бог як великий знавець і Автор людської природи, довірив жінці Слово, яке стало тілом. Дівчина з Назарету стала матір’ю Ісуса, жінка у постаті Богородиці першою побачила Ісуса на землі, жінка першою стала свідком Його Воскресіння. Жінка відчуває народження і смерть! Кожна жінка має в собі дар материнства. Вона відчуває потребу послужити, любити, має привілей бути любленою», – зазначив проповідник.

Вчора в нашій християнській родині, – каже владика Володимир, – ми святкували празник Різдва Івана Хрестителя.
На його переконання, це свято показує, як Бог піклується про людей. Він розв’язує безпліддя Єлизавети, згодом визволяє з німоти Захарію, який не вірив, що в них народиться син. В такий спосіб на світ приходить Хреститель та Предтеча Ісуса Христа, великий проповідник покаяння.
Цю естафету проповідування покаяння,- каже далі архиєрей, – переймає Ісус Христос. Він про це свідчить в сьогоднішньому євангельському слові, яке починається покликанням до учнівства митаря Матея, а має продовження в його домі. Там за столом зібралися митарі та грішники. Ісус відразу їх не картає, не навертає, а виходить до них з пропозицією милосердя. Він має подвійний аргумент: Здорові не потребують лікаря, а лише хворі; я прийшов кликати не праведних, а грішних. Зрештою, праведних не треба нікуди кликати, бо вони живуть в єдності з Богом. А здорова людина не має й думки йти до лікаря, хіба що з огляду профілактики.

Відтак владика Володимир скерував своє слово до матерів, які втратили дітей на війні.

«На превеликий жаль маємо втрати. Це приносить великий біль. Матері, які втратили дітей на війні, не стали бездітними. Вони стали матерями героїв», – запевнив проповідник.
Владика Володимир скерував погляд матерів на Богородицю: «Погляньмо на Богородицю. Вона втрачає сина, а світ здобуває – Спасителя.
«Запросімо Богородицю в наше життя, даруючи їй нашу дитячу довіру. Просімо її, щоб навчила нас бути добрими матерями. Тут має місце звернення і до кожної матері: Дорога мамо, витривай до кінця в доброму, особливо коли твоя дитина опиниться на «хресній дорозі» життя, коли біль буде прошивати твоє серце. Бо материнство – це солодкий присмак болю. Як син можу йти впевнено в житті, бо зі мною є Матір!» – закликав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Наприкінці Святої Літургії владика Володимир освятив вервиці, які матері подарують синам-захисникам, які перебувають на фронті.

Духівник руху «Матерів в молитві» у Львівській Архиєпархії о. Микола Білецький подякував архиєрею за відкритість і близькість до руху, за те, що є «своїм і добре знає членів спільнот по наших парафіях».

Координатор руху п. Леся Ряба в свою чергу подякувала владиці за спільну молитву і підтримку матерів. Жінка запевнила, що молитва, яка сьогодні лунає буде великою підтримкою для матерів і їхніх дітей особливо тих, хто перебуває на передовій.

Відтак було звершено панахиду за всіх матерів, які відійшли до вічності.