Мексика: вперше звершена меса мовою науатль, якою говорили ацтеки
  • Птн, 16/10/2015 - 00:12

Вперше в історії католицька меса була звершена на індіанській мові науатль, яка сходить до мови стародавніх ацтеків. Богослужіння відбулося 13 жовтня в Гвадалупській базиліці Мехіко.

Символічне значення цієї меси важко переоцінити: саме мовою науатль звернулася Богоматір до індіанця Хуана Дієго, з'явившись йому на пагорбі Тепейяк в 1531 році.

У роботі над перекладом, яка почалася в 2012 році, брали участь 50 груп індіанців - носіїв науатль з 12 єпархій Мексики, а також місіонери з двох монаших згромаджень.

У богослужінні, відправленому  з ініціативи комісії з культури Мексиканської єпископської конференції та комісією з пастирської опіки індіанців, взяли участь віруючі з двадцяти єпархій Мексики.

Месу очолив архиєпископ Пуебли Віктор Санчес, президент біблійної комісії національної єпископської конференції. Проповідь виголосив архиєпископ міста Сан-Крістобаль-де-лас-Касас Феліпе Арісменді Есківель, голова комісії з культури. У своєму слові він підкреслив, що народ науатль «має свою історію, свою культуру, своє сьогодення і майбутнє».

За переказами, Діва Марія з'явилася простому індіанцю в 1531 р. на пагорбі Тепейяк. Це трапилося через 10 років після того, як столиця ацтеків Теночтітлан була взята військами іспанського конкістадора Кортеса. Коли індіанець Хуан Дієго розповів про видіння священикам, вони йому не повірили. Тоді Хуан Дієго повернувся на пагорб, щоб попросити допомоги у Діви Марії. Та сказала йому на науатлі, мові індіанців, щоб він зірвав троянди з найближчого куща і сховав їх під своєю накидкою. Хуан Дієго так і зробив. Коли він прийшов додому і розгорнув накидку, на ній виявився чудовий образ Гвадалупської Діви, оточений сяючою сонячною короною. Хуан Дієго відніс накидку архиєпископові, і після цього чудо було визнано. А на місці явління Діви було вирішено побудувати собор - Гвадалупську базиліку.