«Ми хочемо спільно послужити українському народові», – Блаженніший Святослав на конференції з нагоди 25-річчя ВРЦіРО
  • Чтв, 17/06/2021 - 15:38

Гасло «Ми всі рівні, але всі різні», яке ми обрали, щоб окреслити Всеукраїнську раду Церков і релігійних організацій, є ключем до розв’язку непростих завдань і служіння на спільне благо. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ та головуючий у ВРЦіРО, у вітальному слові з нагоди відкриття науково-практичної конференції з нагоди 25-річчя заснування ВРЦіРО, яка сьогодні проходить у Києві.

Привітавши присутніх із 25-річним ювілеєм ВРЦіРО, Глава УГКЦ пояснив мету проведення наукової конференції з цієї нагоди.

«Мета сьогоднішньої конференції полягає у всесторонньому та інтелектуальному осмисленні, чим є Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій. З одного боку, ВРЦіРО є громадською організацією, а з іншого – релігійні спільноти є невід’ємною частиною громадянського суспільства», – підкреслив головуючий у ВРЦіРО.

Наголосивши, що заснування Ради Церков в Україні стало благословенням для самих Церков та конфесій, Отець і Глава УГКЦ розповів про різні напрямки її діяльності. Як пояснив він, ВРЦіРО – це спільнота, яка творить простір для спілкування між Церквами, конфесіями та релігіями в Україні, яка звертається до суспільства і яка є голосом українського народу перед українською владою і на міжнародному рівні.

«За останні двадцять п’ять років в Україні на міжрелігійному і міжконфесійному рівні ми маємо напрацьоване соціальне вчення, на якому можна будувати демократичне суспільство за українським зразком. Такої Ради нема більше ніде у світі. Усі дивуються, що між нами може бути спільного, але наша однодушність позитивно впливає на український та міжнародний рівень», – зазначив Блаженнніший Святослав.

Крім цього, Глава УГКЦ наголосив і на ролі ВРЦіРО як суб’єкта державно-церковних стосунків. «У найбільш кризові моменти, під час Революції Гідності, Рада Церков ставала голосом народу перед державними діячами. Нам потрібно все осмислити і обміркувати, бо з'ясувалося, що ми можемо значно більше, ніж зробили до цього. Ми хочемо спільно послужити українському народові», – сказав він.

У вступній частині конференції до учасників з вітальним словом звернувся також доктор фізико-математичних наук, в. о. ректора та перший проректор КНУ імені Т. Шевченка, професор Володимир Ільченко.

Він привітав членів Ради із 25-річним ювілеєм і звернув увагу на те, що соціологічні дослідженні в Україні фіксують великий відсоток довіри до Церкви як інституції. Це, за його словами, засвідчує вагому роль Церкви у розвитку суспільства.

«Налагоджений діалог і співпраця з органами державної влади та благодійна діяльність засвідчує, що церковні організації на рівні з іншими залучені до розбудови громадського суспільства в Україні. Ми бажаємо плідної роботи, зважених рішень на благо України та запрошуємо до подальшої творчої комунікації», – сказав професор Володимир Ільченко.

Пригадуємо, що у науково-практичній конференції «Роль і місія Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій в становленні громадянського суспільства та української державності» візьмуть участь Кравчук Леонід Макарович, Бондаренко Віктор Дмитрович, Костицький Василь Васильович, Іжевська Тетяна Іванівна, Маринович Мирослав Франкович та інші.

Більше фото з першої частини конференції тут.