«Ми повинні врятувати сім’ю, як колись сім’я врятувала Церкву в період переслідування», – Глава УГКЦ на форумі «Соціальне служіння сім’ї»
  • Нед, 13/10/2019 - 11:27

Мені б так хотілося, щоб кожна християнська сім’я була школою християнської віри: в якій Добра Новина про Бога, який готовий мені послужити, передавалася молодим поколінням.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час відкриття Всеукраїнського форуму соціального служіння УГКЦ «Соціальне служіння сім’ї» у суботу, 12 жовтня 2019 року. На думку Предстоятеля, така подія спонукає до роздумів і до дій: як Церква може послужити сім’ї, а також як сім’ї можуть послужити іншим потребуючим.

За його словами, теми служіння, милосердя і любові мають велике значення для нашої Церкви, бо є важливими елементами для нашої духовності та для «живих» парафій.

«Цього року Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій оголосила цей рік – Роком сім’ї, родини в Україні. Тож як сьогодні не говорити про сім’ю як про первинну школу християнського життя як такого?! Сім’я як домашня Церква – первинна клітинка церковного організму, а також суспільного організму, народу та держави. Ми мусимо наново оцінити сім’ю, де люди вчаться жити по-християнському і робити перші кроки у своєму християнському житті», – вважає духовний лідер греко-католиків.

І згодом додає: «Очевидно, ми повинні думати про те, як послужити сім’ї, щоб вона могла відчути себе підтриманою всією церковною спільнотою та бути собою. Ми бачимо, що тепер сім’я як інституція перебуває під атакою різних новітніх сучасних ідеологій. І ми кажемо: через те що колись, у період переслідування Церкви, сім’я врятувала її, то зараз ми всі разом повинні врятувати християнську сім’ю».

У своєму виступі Блаженніший Святослав згадав про притчу про милосердного самарянина, в якій наводиться приклад безкорисливої допомоги людині, що потрапила в біду, від зовсім незнайомого перехожого-самарянина. Таким чином, у притчі наголошується на необхідності творити справи милосердя та допомоги ближнім.

Предстоятель зазначив, що суттю християнської віри є віра в Бога, який приходить передусім послужити нам і полікувати рани кожного з нас. Тому ми повинні служити так само, як нам послужив Небесний Отець. «Такого уявлення про Всевишнього не має жодна релігія у світі, бо у всіх релігіях світу Бог змушує людину собі служити, криваві жертви собі приносити. А християнське розуміння божественної любові якраз і полягає в тому, що Ісус Христос прийшов нам послужити», – підкреслив архиєрей.

Крім того, він пояснив, у чому полягає різниця між соціальним працівником і християнським служінням. Соціальний працівник отримує кошти за своє служіння, а християнин – робить це безкорисливо.

«Ми, християни, віримо в те, що Бог приходить, щоб мені послужити. Він дає мені все, що я потребую, але не тільки для того, щоб жити та існувати, а щоб отримати життя вічне, – зауважив Блаженніший Святослав і доповнив: – Віддаючи іншому, ти нічого не втратиш, а навпаки – здобудеш… Зараз найважливішим способом душпастирства є служіння, а соціальне служіння є одним із видів душпастирства та служіння, яке повинна здійснити Церква як спільнота віруючих».

Нагадаємо, організатори заходу – Відділ соціального служіння УГКЦ спільно з Карітасом України та БО «Львівська освітня фундація».