Монастир у Язлівці: Церкві передали ще одну споруду
  • Чтв, 28/03/2024 - 14:58

Монастир Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Язлівці, що на Тернопільщині, отримав нове життя.

Постановою Кабінету Міністрів України палац (монастир) у селі Язлівець має статус об’єкта культурної спадщини національного значення. 27 березня там відбулася зустріч заступника начальника Тернопільської ОВА Віктора Устенка з архієпископом та митрополитом Львівським Римсько-Католицької Церкви Мечиславом Мокшицьким.

За століття існування ця пам’ятка архітектури зазнала чимало змін. У 1862 році сюди перенесли монастир Згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії з Риму, який став осередком духовного життя навколишніх сіл та містечок.

У 1874-у році у Язловці збудовано гробницю, де поховані сестри Згромадження. Серед них і блаженна Мати Марцеліна.

Радянська влада закрила монастир сестер та відібрала приміщення. Понад п’ятдесят років чекали сестри на можливість повернутись до свого монастиря і до святих поховань. У 1996-у році Папа Римський Йоан Павло ІІ проголосив Марцеліну Даровську блаженною. А роком пізніше монастир відновив роботу.

Історична справедливість була відновлена на початку 2000 рр., коли більша частина будівлі була повернена Церкві. На сьогодні Римсько-Католицька Церква взяла під опіку ще одну частину зруйнованого монастиря, де за радянської влади було розміщене фтизіопульмонологічне відділення лікарні.

Монастирем опікуються сестри. Зараз тут знайшли прихисток десятки дітей і родин, які втратили свої домівки через війну. Додатковий корпус, який сьогодні перебуває у занедбаному стані, зусиллями церкви відремонтують та прийматимуть там усіх, кому потрібна допомога.