Неогляд фільму "Барбі" (щоб ви могли для себе вирішити чи варто його переглядати)
  • Втр, 25/07/2023 - 17:21

Зараз в кінотеатрах відбувається показ мега розкрученого (навіть сторінка Google стає рожевого кольору при пошуку) фільму "Барбі". Кольорова картинка в кращих традиціях виглядає дуже привабливо для дівчаток, та й не тільки для них.

Американські медіа пишуть, що у фільмі багато алюзій на Святе Письмо та релігійні теми загалом, вказуючи, що режисер фільму Ґрета Ґервіґ вчилась в католицькій школі. Розглянемо їх зі слів самої режисера.

На противагу до біблійного опису створення людини, де спочатку Бог створив чоловіка,  Адама, а пізніше жінку - Єву, у фільмі першою була винайдена Барбі, а вже тоді Кен (як зрештою і було, але тут, власне, на цьому наголошується: "Barbie was invented first"), "щоб відполірувати її в наших очах та в світі".

Також в інтерв'ю для Insider Ґервіґ додає, що у сцені, де Барбі зустрічається зі своїм винахідником, вони торкаються один одного точно так, як Бог і Адам на фресці в Сікстинській капелі.

Головна героїня, Марґо Роббі, розповідала, що Ґрета Ґервіґ написала "абстрактний вірш про Барбі", який дуже нагадував Символ віри, щоб допомогти задати тон фільму.

Як можна зрозуміти з вищенаведеного, відсилання до християнських тем є, радше, богохульними і ставить з ніг на голову такі базові речі як "чоловіком (1) і жінкою (2) сотворив їх". Не дивно, адже ворог людського роду нічого сам не може створити, але лише перекрутити те, що створив Господь.

Крім того, видання Out подає цитату режисера: "Не було варіанту, щоб ми розповіли цю історію без внесення до неї ЛГБТК+ спільноти, і нам було важливо представити те різноманіття, яке Mattel створили через усіх Барбі та Кенів, шо на сьогодні існують."

Відомо, зрештою, що вже кілька років однією з умов, аби фільм було висунуто на премію "Оскар" - там мусять бути герої представники ЛГБТК+, тому таке тихе просування присутнє майже в кожній новій стрічці.

Від мене все. Далі ви вирішуйте.

Використані джерела:

https://www.out.com/out-exclusives/barbie-greta-gerwig-lgbtq-stars

https://www.google.com/amp/s/www.insider.com/greta-gerwig-says-her-catholic-upbringing-influenced-barbie-scenes-2023-7%3famp