Незабаром у Ватикані буде новий шеф дипломатії?
  • Птн, 05/09/2014 - 09:38

Незабаром Святіший Отець прийме кілька важливих рішень щодо певних особистостей в Римській Курії, і одним з них буде призначення нового секретаря в Держсекретаріаті Апостольської Столиці у справах відносин з державами. Таку думку висловлює у своєму блозі відомий італійський ватиканіст Сандро Маджістер. На даний момент цю функцію виконує Архиєпископ Домінік Мамберті.

На думку ватиканіста, швидше за все новий шеф ватиканської дипломатії матиме значний досвід у сфері міжнародних стосунків і буде нунцієм, якого високо цінить кардинал-держсекретар П’єтро Паролін.

Сандро Маджістер пригадує також про «неписану практику» у Ватикані, відповідно до якої на завершення служіння «міністра закордонних справ» нагороджують кардинальською біреттою. Так було у випадку Джованні Лайоло, Жана-Луї Торана, Анджело Содано, Акілле Сільвестріні, Агостіно Касаролі, Антоніо Саморе і т.д. Пан Маджістер цікавиться, чи буде Папа Франциск слідувати цьому «неписаному правилу».

В минулому усі, хто посідав цей пост (за винятком Мамберті, Торана і поляка Влодзімєжа Чацкі), аж від кінця 19-го століття, походили з Італії. Враховуючи те, що на даний час держсекретар П’єтро Паролін і його заступник Джованні Анджело Беччу є італійцями, то малоймовірно, що і третя провідна фігура в держсекретаріаті також буде італійцем. «Малоймовірно, але не неможливо», – пише Сандро Маджістер.