Нігерія: терористи створюють ворожнечу між християнами і мусульманами
  • Втр, 26/08/2014 - 11:47

Одночасно з розширенням впливу джихадистів на території Іраку, інше терористичне угрупування ісламізму "Боко Харам" продовжує захоплювати міста на північному сході Нігерії. Кілька днів тому під контроль терористів перейшли міста Буні Яді, в штаті Ебе, а також Дамбоа та Гуоза, в штаті Борна.

Згідно зі статистикою ООН з травня 2013р.  покинули свої будинки, рятуючись від насильства, близько 650 тис. жителів країни. Нігерійський кардинал Джон Аларунфемі Онаєкен, коментуючи ситуацію в інтерв'ю Радіо Ватикану, зазначив, що після двох останніх перемог терористів виникає хвилювання, що їх загарбницький похід продовжиться. "Гірше те, що військові патрулі, які мали бути там, відійшли, і ніхто не знає чому. Зараз ми чекаємо пояснень, але як на мене, йдеться про новину досить шокуючу і для самого уряду ", - розповів єрарх.

Кардинал розповів, що напередодні виборів в Нігерії проблема ісламістів політизується і стає все важче зрозуміти, що відбувається насправді. Говорячи про ситуацію з недавнім викраденням ісламістами близько 100 молодих людей, кардинал Онаєкен розповів, що багато молодих мусульман на цій території симпатизують "Боко Харам" і починають з ними співпрацювати: вступаючи в їх ряди або працюючи на них в селах. "Тому не зрозуміло, чи йдеться про викрадення, чи про людей, які з власної волі перейшли на їх сторону. Звичайно, є молоді люди, особливо християни, які не хочуть мати нічого спільного з "Боко Харам". Мені здається, що "Боко Харам" зуміло покласти великий розкол між християнами і мусульманами, які протягом багатьох років жили разом, як брати і сестри, в одних селах. Це змушує хвилюватися ", - сказав нігерійський кардинал.

Проводячи паралелі з діяльністю ісламістів в Іраку, кардинал зазначив, що поки "Боко Харам" не становить серйозної небезпеки для всієї Нігерії. Але тривожним фактом, на його думку, є поширення радикальних  ідей серед населення.  За словами кардинала, нігерійська влада не розуміє серйозності того, що відбувається.

На його думку, ситуація відрізняється від іракської тим, що в Нігерії кількість християн і мусульман приблизно однакова, тому просто необхідно зупинити терористів, які вбивають і одних, і других.