Німецькі єпископи у захваті від ватиканського документа. Мова про ЛГБТ, целібат, роль жінок
  • Срд, 21/06/2023 - 16:27

Німецькі єпископи відчувають себе зміцненими ватиканським документом про синодальність. У вівторок Секретаріат Синоду опублікував комплексний документ Instrumentum laboris , який буде основою для обговорень на першому Синоді про синодальність у Римі у жовтні цього року. Документ містить цілу низку глибоко революційних ниток: йдеться про перебудову структури служіння в Церкві, нові взаємини між духовенством і мирянами, нову роль жінки, відкритість до ЛГБТК+ спільноти, розлучених і багатоженців.

Ватиканський документ відповідає досвіду, отриманому під час дебатів про майбутнє Церкви в Німеччині та в розмовах з християнами з інших країн і континентів, зазначили єпископи Ґеорґ Бетцінґ, Бертрам Майєр і Франц-Йозеф Овербек. Вони прокоментували Instrumentum laboris, виступаючи у вівторок у Бонні; ці ієрархи є делегатами Конференції Єпископів Німеччини на Римському Синоді про Синодальність. Про це повідомляє pch24.pl.

За словами німецьких єпископів, що на основі синодальності можна вирішувати цілу низку проблем, які стосуються всієї Вселенської Церкви, і які є майже в усіх помісних Церквах. Вони заявили, що навіть якщо Синод має принципово займатися лише синодальністю, він не повинен випускати з уваги конкретні теми. Тут єпископи зокрема вказали на більше заангажування жінок у діяльність Церкви, майбутнє священства та зміни в сексуальній моралі. “Це гострі теми і синодальна Церква не може залишати їх поза увагою», – зазначили вони.

Як сказав під час представлення документа у Ватикані великий друг німецького Синодального Шляху і водночас головний редактор підсумкового документа після Синоду про Синодальність, кардинал Жан-Клод Оллеріш, минули часи, коли можна було кого-небудь судити, – тепер ми “залишаємо це Богові”...